Statsministerns kritik mot SD var upplyftande att höra

VISBY. Ibland är det befriande när folk talar klarspråk.

I går var statsminister Fredrik Reinfeldt klar. Väldigt klar till och med.

Det ”åttonde partiet” ska inte få vara med. Aldrig någonsin.

Fredrik Reinfeldt ger sällan intryck för att vara rov för sina egna känslor. Men det händer då och då.

Det har nästan alltid med den ena av följande att göra. Fotboll eller Sverige­demokraterna.

Fotboll kan få Reinfeldt att hoppa högt.

Sverigedemokraterna får honom att gå i taket.

Hans avsky för Sverige­demokraterna och deras värderingar visar sig ofta i parti­ledardebatter med Jimmie Åkesson. Men han har sällan eller aldrig varit lika klar och tydlig som i sitt Almedalstal i går kväll.

Han nämnde inte ens Sverigedemokraterna vid namn. De fick heta ”det åttonde” partiet.

– Ett av de åtta partierna ska inte få vara med, slog han fast och fick Almedalsveckans hittills allra längsta applåd.

– De för in hatet i svensk politik. Deras idé är att säga dom i stället för vi, slog statsministern fast och anklagade Sverigedemokraterna för att ”göda misstänkliggörandet, vi ska titta på varandra med misstro”.

Det var upplyftande att höra statsministern än en gång, och med hittills oöverträffad hetta, ta avstånd från Sverige­demokraterna och deras värderingar. Riktigt befriande faktiskt.

Det kommer sannolikt inte hindra särskilt många från att rösta på SD.

Det kan säkert till och med sporra en del att göra det med motiveringen att ”regeringen fattar inte hur vanligt folk har det och nu ska jag ge dem en näsbränna genom att rösta på Åkesson

i stället”. Konstigare saker har hänt.

Men det kan få några, kanske till och med flera, att tänka över både en och två gånger om det verkligen är partiet med de bästa lösningarna för Sverige.

Reinfeldts helstängda dörr till Sverigedemokraterna är i sak en repris på förra valrörelsen. Då sa både förra S-ledaren Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt att de inte ville ta i Sverigedemokraterna, inte ens med tång.

Det har de hållit sig till sedan dess. I riksdagen förekommer inget samarbete med SD, varken från höger eller från vänster. Detta till skillnad från exempelvis Danmark där den förra regeringen, som precis som regeringen Reinfeldt hade stöd av en minoritet i parlamentet, i tio år stödde sig på främlingsfientliga Dansk folkeparti.

Men Fredrik Reinfeldts benhårda avståndstagande har också en partipolitisk dimension. Efter valet nästa år ska riksdagen rösta om statsministern oavsett om vem som har bäst chanser att bilda regering. Det är en ny regel i grundlagen.

Reinfeldt har redan deklarerat att hans parti kommer att lägga ner rösterna i statsministeromröstningen om de tre rödgröna partierna blir större än alliansens fyra. Det berövar i så fall Sverigedemokraterna från allt inflytande över vem som blir regeringschef.

I talet i går tyckte Reinfeldt att det var pinsamt att Stefan Löfven inte gjort samma sak. Han framhöll att företrädaren Sahlin aldrig darrat på manschetten

i den frågan.

– Mummel och tystnad är inte svaret på främlingsfientlighet.

På söndag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Då om inte förr måste Stefan Löfven svara på hur han ser på det åttonde partiet och dess möjlighet att utöva makt. Lägger S ner rösterna i statministeromröstningen om alliansen blir störst?