Ni går inte säkra i Sverige längre

Krigsförbrytarna kom hit för att bygga nya liv – men istället ska de straffas

Ahmet Makitan, tvåbarnsfar från Sollefteå, åtalades i går för grovt folkrättsbrott och människorov.

Det viktigaste med denna nyhet är att Sveriges dagar som paradis för gamla krigsförbrytare är på väg att upphöra.

Makitan kom till Sverige som flykting, slog sig ner i Sollefteå med sin fru, fick barn och skaffade sig ett jobb som vaktmästare.

Kanske trodde den 43-årige kroaten från Bosnien-Hercegovina, numera svensk medborgare, att han skulle tillbringa resten av sitt liv i Norrland som en fri man.

Men Makitan greps i januari och har sedan dess suttit häktad. I går åtalades han för olika grova krigsbrott, något som aldrig tidigare hänt i Sverige.

Förundersökningen, ett par tusen sidor tjock, är ohygglig läsning.

21 offer berättar om hur de torterades, misshandlades och förnedrades av Makitan och andra vakter under sommaren 1992 i lägret Dretelj i västra Bosnien.

Mycket går att berätta om hur vakterna för att fördriva tiden tvingade de serbiska fångarna till samlag med varandra eller till att beta gräs som djur.

Men det är fullt tillräckligt att nämna det utdragna, sadistiska mordet på den manlige fången Bozo.

Fyra, fem vakter slog Bozo besinningslöst över hela kroppen. De handbojade honom i ett gallerförsett fönster. Han vrålade och skrek efter sin fru.

För att få tyst på honom skar de av honom tungan. Sedan öronen. Och när Bozo var död skar de av honom huvudet, stoppade ner det i en påse och använde det som fotboll.

Flera av brottsoffren som ingår i utredningen tvingades bevittna mordet, däribland Bozos fru.

Makitan pekas ut som en av de skyldiga vakterna, även om ingen kunnat säga exakt vad han gjorde. Han nekar till alla anklagelser och det är viktigt att komma ihåg att han ännu inte är dömd.

Mannen riskerar livstids fängelse, men även om han skulle frias är den stundande rättegången principiellt mycket viktig.

Sverige är ett land där krigsförbrytare ända sedan andra världskriget i lugn och ro kunnat bygga upp nya liv. Gamla nazister, mördare från de jugoslaviska krigen och hantlangare åt Saddam Hussein har inte haft mycket att frukta.

Den internationella kritiken mot denna slapphet har varit betydande och lett till att rikskriminalen i mars 2008 inrättade en krigsbrottskommision.

I detta mål har över 70 vittnen – fångar och experter – hörts och rättegången kommer att pågå i fem månader.

Det här är en rättegång som skickar ut tydliga signaler till krigsförbrytare på fri fot. Ni går inte säkra längre.

Det här är också en rättegång som innebär att Sverige är på väg att bli ett bättre land.

Sverige är inte längre ett paradis för gamla krigsförbrytare.

Följ ämnen i artikeln