Trumpsmockan skadar hela världen

WASHINGTON. Stefan Löfven slåss inte bara för Sverige när han möter Donald Trump.

För hela världshandeln är det viktigt att USA inte chockhöjer ståltullarna.

Stefan Löfven är den förste representanten för EU som träffar Donald Trump sedan presidenten i slutet av förra veckan meddelade att han tänker införa 25 procents tull på stål och tio procent på aluminium.

Detaljerna presenteras först på torsdag men hela världen, och delar av Trumps eget parti, har redan protesterat kraftfullt mot idén. Men Löfven är alltså den förste representanten för EU som har chans att öga mot öga med presidenten diskutera problemet som kan skada världsekonomin om de utlöser ett handelskrig.

3,7 procent av den svenska exporten, 49 miljarder kronor, består av stål. Knappt tio procent av det går till USA.

Två stora svenska stålproducenter, SSAB och Outokumpu, har dock verksamhet även i USA och deras amerikanska verksamheter gynnas av de tänkta tullarna.

Men de andra svenska stålföretagen får hela Trumpsmockan rakt i ansiktet. Inte bara för att deras produkter sannolikt blir för dyra för den amerikanska marknaden.

Utan framför allt för att alla de stålbolag i de länder som drabbas av skyddstullarna kommer att vräka ut sina produkter på världsmarknaden till lägre priser än i dag. Det kommer att pressa priset på allt stål.

Stefan Löfven har förberett sig för det allvarliga samtalet med Donald Trump genom att bland annat samtala med EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström som redan hotat med att ”införa säkerhetsåtgärder”.

Den svenska inställningen är att ett fullskaligt, eller ens ett mindre, handelskrig inte gynnar världshandeln på något sätt. Det är sannolikt en synpunkt som Stefan Löfven kommer att framföra med emfas för att få Donald Trump att ändra sig.

Det tror de amerikanska finansmarknaderna att han kommer att göra. Det misstänker dock den svenska delegationen här i Washington att han inte kommer att göra. För det var Trumps uttalande i förra veckan och ett flertal tweets under helgen alltför tydliga.

President Trump lovade i valrörelsen att sätta fart på den amerikanska gruvindustrin igen och skyddstullarna är ett led i det arbetet.

Men officiellt motiverar han förslaget med att amerikanska företag har behandlats orättvist under flera decennier av andra länder. Därför behövs tullarna för att skydda landet, för den nationella säkerheten.

Den förra riksdagsledamoten Carl B Hamilton, professor emeritus i internationell ekonomi, är djupt oroad över det. I ett nyhetsbrev skriver han att det öppnar för att fler länder tar till tullar för att skydda sin industri, särskilt under lågkonjunkturer.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.