Skärpning, annars kommer ingen att lyssna på er

KOLUMNISTER

Praktiskt taget varenda politiker av någon dignitet säger att de vill ha en saklig valrörelse där konkreta frågor diskuteras. I nästa andetag säger de att valrörelsen kommer att bli den hårdaste i mannaminne.

Det är två helt motsägelsefulla uttalanden eftersom de enda som kan se till att valrörelsen blir saklig är de som kandiderar till olika uppdrag. De enda som kan se till att det blir en smutsig valrörelse är samma personer.

Tyvärr lutar det inte åt att valdebatten blir särskilt saklig. Det finns nämligen en tendens till att framför allt partiledarna medvetet missförstår varandra för att stärka sin egen sak. Här följer två exempel valda på måfå men det finns fler. Många fler.

Tidigare i veckan presenterade statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, båda (S) en satsning på landsbygden. Under de närmaste tre åren satsas ytterligare 500 miljoner på landsbygden, därefter 400 miljoner per år:

– Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever, inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske koppla av på landsbygden. Då måste det fungera där, sade Löfven på presskonferensen.

Det fick C-ledaren Annie Lööf att gå i taket, felcitera Löfven genom att förkorta citat till ””när storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där” och anklaga regeringen för att se landsbygden som ett fritidsområde.

Men det var inte det landsbygdssatsningen gick ut på. Utan bland annat att säkra livsmedelsförsörjningen.
Ett annat exempel dök upp under riksdagens partiledardebatt i januari. Den handlade i hög grad om trygghet, satsningar på polisen och det ökande antalet skjutningar på gatorna.

M-ledaren Ulf Kristersson sade bland annat:

– Jag vet uppriktigt inte om vår politik kommer att räcka. Vi måste vara öppna för att göra ännu mycket mer. Jag vet däremot att detta är problem som inte löser sig själva.

Det tolkades, och tolkas fortfarande, av Stefan Löfven som om Ulf Kristersson tycker att man ska vänja sig vid den ökande kriminaliteten i samhället:

– Jag blir orolig när jag hör moderatledaren uttrycka att den grova kriminaliteten och våldtäktsproblematiken är här för att stanna. Så angriper vi inte våldet, sade Löfven.
Men det var inte det Kristersson sade. Inte alls.

Skärpning, annars kommer ingen att lyssna på er. Det finns nämligen ingen anledning att lyssna på den som inte tar sin motståndare på allvar utan medvetet nedvärderar hen.


Fem saker att hålla koll på den närmaste tiden

Är klockan omställd?
I natt gick vi över till sommartid. Alltfler talar sig varma för att vi ska ha samma tid året runt och det instämmer jag i. Men ska det vara sommartid eller normaltid året om? Åsikterna skiljer sig åt men mitt svar är självklart sommartid eftersom det är liktydigt med ljusare kvällar.

Vem belönar hon i år?
Vem som vinner litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma, tillkännages högtidligt på tisdag. Det är ett stort pris i barn- och ungdomsboksgenren. Förra året fick den tyske illustratören Wolf Erlbruch priset, året innan den amerikanska ungdomsboksförfattaren Meg Rosoff.

Det behöver hon
Onsdag efter påsk ger sig KD-ledaren Ebba Busch Thor ut på förvalsturné. Både hon och partiet behöver det för att vara säkra på att vara ett riksdagsparti även efter valet i höst. Sakta har de retirerat till de frågor där partiet har högst trovärdighet; familjen, vården och omsorgen.

Honom glömmer vi aldrig
Om knappt två veckor är det ett år sedan terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Samtidigt pågår rättegången mot Rakhmat Akilov som man vet ungefär hur den slutar eftersom han redan erkänt dådet. Allt annat än livstids fängelse förefaller mycket otroligt.

Vinner igen
Ungern går till parlamentsval om två veckor men EU kan inte andas ut. Den nationalistiske premiärministern Viktor Orban ser ut att få sitta kvar en tredje period, hans parti Fidesz leder stort i opinionsmätningarna. Det största oppositionspartiet, högerextrema Jobbik ligger långt efter.

Veckans citat

”Vanligen bildar jag mig uppfattningen om en man på tio sekunder. Och det är väldigt sällan jag ändrar mig.”
Margaret Thatcher, brittisk premiärminister och citatmaskin, död 2013

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM