Var Löfven nervös dolde han det väl

Om Stefan Löfven oroar sig för en brakförlust i valet dolde han det väl i SVT:s partiledarutfrågning.

Där uppträdde han närmast som en småleende mysfarbror.

Uppförsbacken för Socialdemokraterna är brant. I de flesta väljarbarometrar ligger stödet för partiet kring 24 procent. Om det blir valresultatet är det Socialdemokraternas sämsta val sedan Sverige blev en demokrati.

Men tankarna på det, som naturligtvis måste mala i S-ledaren Stefan Löfvens huvud från tid till annan, syntes det inte ett spår av under SVT:s timslånga utfrågning

Tvärtom var han lugn, smålog och retade inte upp sig på programledarnas frågor vilket han ibland kan göra.

Vad fick vi då veta? Naturligtvis att det inte blir några stora skattesänkningar för då blir det inte pengar över till välfärden. Det är ju Stefan Löfvens favorittema i det här valet.

– Vi ska anställa fler i vården och de som jobbar där ska ha bättre villkor, sade Stefan Löfven som ansåg att det var därför Socialdemokraterna borde leda regeringen i ytterligare fyra år.

Utan dem skulle nämligen investeringarna i välfärden minska och utvecklingen gå åt fel håll. Jag tror inte att det är verklighetsbeskrivning som något av de andra riksdagspartierna ställer upp på.

Under den här mandatperioden har vårdköerna nästan fördubblats, från 44 000 till 86 000 personer. En vanlig förklaring till det är att den nuvarande regeringen avskaffade den så kallade kömiljarden som Alliansen införde och som skulle sporra landstingen att jobba effektivare.

Men det är inget som Stefan Löfven tror på. Han anser att läkarna behandlade de enklare fallen före de svåra för att få del av köpengarna. Men frågan vilket som är värst för patienten, att bli nedprioriterad (om det ens förekom) eller att stå sist i en växande kö?

Han dömde också ut ett S-löfte i förra valet, som dock inte infriats. Då lovade hans parti att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor. Sedan dess har Löfven lärt sig att vissa cancerformer kräver snabbare behandling än andra.

Men i dag får bara fyra procent av dem med allvarlig prostatacancer vård i tid och en femtedel av dem som har cancer i matsäcken.

Tillbaka till det här med skatterna och välfärden. Enligt programledarna lyckades Göran Persson, tidigare statsminister (S), både sänka skatterna med omkring 90 miljarder samtidigt som kommunernas inkomster ökade. Det är kommunerna som står för en stor andel av det som klumpas ihop under begreppet välfärd.

Men det var inte heller ett argument som bet på Stefan Löfven.

– Jag hävdar att det inte går.

Klyftorna har ökat i Sverige under de senaste 30 åren och Stefan Löfvens tid vid makten är inget undantag. Löfven tycker att de har blivit för stora och han tänker göra något åt dem genom att på något sätt beskatta kapitalinkomster högre än i dag.

Men hur, det ville han inte tala om. Förmögenhetsskatten skulle inte återinföras, inte fastighetsskatten heller. Det är uppenbart något annat Socialdemokraterna har i kikaren och utfrågningen hade självfallet varit ett gyllene tillfälle att berätta. Men det gjorde Löfven inte. Men det kanske inte är färdigtänkt?

Någon köttskatt blir det däremot inte om Socialdemokraterna får bestämma. Man ska få äta vad man vill utan styrande skatter, sade Löfven.

I bensinfrågan har han en motsatt uppfattning. Där ska högre skatter få oss att styra bort från fossila bränslen.

Det är inte lätt att vara stringent. Det har många fått erfara.

Fotnot: Det hittills sämsta valresultatet för Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträtten infördes i 1921 års val är 30,7 procent i valet 2010.


Plus och minus på Stefan Löfven

Bra eller dåligt framträdande för partiet

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det var bra. Det verkade plötsligt som det trots allt finns en linje i Socialdemokraternas politik.

Raka svar

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Han undvek inte frågorna, inte ens dem som han tyckte var fel ställda.

Engagemang

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Stefan Löfven var lugn, sansad och småleende. Nästan en mysfarbror.

Betygsskala: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Världsklass. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Mycket bra. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Bra. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Godkänt. Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Dåligt. Uselt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.