Därför är inte börsen värd att tas på allvar

Depp i förra veckan – yra nu Förra veckan slutade med en krasch på världens finansmarknader. I går blev det i stället kursrally över nästan hela världen.

Börsen är allvar. Den handlar om riskkapital, investeringar och människors sparade pengar.

Men förtjänar börsen att tas på allvar?

Förra veckan var en av de svartaste på världens börser sedan 1930-talets depression. I Stockholm gick värdet ner med mer än en femtedel.

I går var det uppåt igen. Köpglada placerare höjde börsen med hela 8,8 procent. Rally, utropade de lyckliga handlarna.

Det fanns skäl för att se dystert på den ekonomiska utvecklingen förra veckan. Det finns orsaker till att det ser lite ljusare ut nu.

Men det finns ingen rationell förklaring till de supertvära kasten. I alla fall inte för den som har den minsta insikt i politikens värld.

I korthet har en massa bankmänniskor, främst i USA, burit sig illa åt. De har lånat ut för mycket pengar till folk som har för lite pengar. Denna sten har varit i rullning i över ett år och krisen nådde, förhoppningsvis, kulmen förra veckan.

I helgen har flera internationella organ samlats för att vidta åtgärder. Exempelvis G7-länderna,

Internationella valutafonden, Världsbanken och de länder i EU som har euro som valuta.

Deras samlade utfästelser är att regeringarna tar på sig ansvaret för att hålla det finansiella systemet under armarna. Det ska inte kollapsa.

I EU klubbas krispaketet på ett möte som inleds i morgon med bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och finansminister Anders Borg (m). Har bankerna svårt att låna pengar ska staten ställa upp under en begränsad tid och till kommersiella villkor.

Håller en bank på att gå i kvav kan regeringarna köpa in sig i bankerna och alltså bli bankägare. Styrelse och ledningar kan bytas ut.

Det har stått klart ganska länge. Det finansiella systemet stod på randen till en härdsmälta, enligt Valutafondens chef Dominique Strauss–Kahn. Men härdsmältan fick inte inträffa och alltså ansträngde sig det globala politiska systemet till bristningsgränsen.

Med lite kunskap om hur politiken fungerar hade alltså förra veckans branta utförsbacke på börsen, och gårdagens glädjechock, kunnat undvikas. Särskilt i Sverige där staten redan för 16 år sedan bevisade att den inte tolererar att stora banker går i konkurs. Ett enkelt förslag är att bankerna anställer någon som kan något om politik. Och att den sedan utbildar handlarna och strategerna och de andra som tokrusar med skygglappar av rädsla som enda ledning.

Då kanske börsen förtjänar att tas på allvar igen. Att värderingen på de företag som är noterade på Stockholms-

börsen ändras med nio procent på en enda dag är inte seriöst.

Följ ämnen i artikeln