Vem bryr sig om en mördad gangster?

Anmälan om grovt hot slängdes med en gäspning i papperskorgen.

Det skulle ännu dröja några månader tills mördarna slog till och frågor väcktes och utredningar om poliser och kriminalvårdare som kan ha gjort sig skyldiga till tjänstefel inleddes.

Kanske hade mordet på den unge mannen gått att undvika. Kanske var det redan för sent. Kanske är det så att det i detta fall inte existerar något motsatsförhållande: Hotet hade avvärjts om myndigheter gjort sitt jobb, men sannolikheten att ynglingen skulle få uppleva sin 30-årsdag var inte hög.

I slutet på maj slog hur som helst en man larm om att det i en av alla dessa mordutredningar som plågar polisen i Malmö hade framkommit uppgifter om att hans son skulle dödas.

Det var ingen dununge som gjorde anmälan. Han sitter inne för grovt narkotikabrott och har suttit häktad för ett uppmärksammat dubbelmord i Skåne. Två döda män hittades i bakluckan till en brinnande bil, men misstankarna höll inte och mannen släpptes.

Han sa till poliser och kriminalvårdare att hotet ingav honom stark fruktan. Männen som var ute efter hans son var våldsamma och farliga.

Men inget hände. Polisen höll inga förhör. De försökte inte ta reda på vad som låg bakom hotet. Ingen analys av hur allvarlig situationen var gjordes.

Att sonen bara var 24 hindrade honom inte från att ha ett iögonfallande långt kriminalregister. Uppväxten präglades av den sortens kontakter med myndigheter som inte är ovanliga i samhällets skuggsida: Orosanmälningar, kontakter med socialen, brott som över tid och undan för undan gick från att vara bagateller till att bli allvarliga.

Han och några andra unga kriminella skapade rubriker då de för ett år sedan kapade en livsmedelsbutik i Malmö och drev den i över ett dygn. Efter ett par veckor av vapenhot och misslyckade utpressningsförsök hade gänget tappat tålamodet och slängt ut personalen.

Den 3 juli, mitt under en sommar som fick många av oss att till slut börja lyssna på larmen om ett klimat som är på väg att löpa amok, stördes solbadare i och grannar till Nydalaparken i Malmö av kraftiga smällar.

Ja, det var sonen som mördades. Gärningsmännen, vittnen pratade om att de var två, försvann snabbt. Det är inte förvånande. Mer överraskande är brottet kan vara på väg att klaras upp, några personer är häktade.

Poliser intervjuades och funderade över om det kunde finnas ett samband med den våldsvåg som på bara några veckor hade skördat ytterligare fem människoliv i Malmö. Det förefaller inte ha varit en alltför vågad spekulation.

Bakom gråa fängelsemurarmurar sitter en far med frågor som söker svar. Möjligen kommer de två inledda förundersökningarna, om misstänkt tjänstefel inom kriminalvården och polisen, med tiden att bringa klarhet och ansvar utkrävas. Det återstår att se.

Jag vet inte vad jag vill ha sagt med den här berättelsen. Den kommer inte att hamna i topp på Aftonbladets hemsida och rendera delningar och klick i det nya medielandskapet. Den kommer inte att leda till vrede och krav på reformer. Motioner kommer inte läggas i riksdagen, ledarskribenter kommer att spara sina rop om skandal till annat.

Kanske är det här berättelsen om att vi inte är intresserade. En gangster mer eller mindre, vem bryr sig.

Följ ämnen i artikeln