Jada Pinkett Smith har varit min guru i tio år

Jag har en inte helt konventionell guru och den gurun är Jada Pinkett Smith.

Så har varit sedan en morgon för mer än tio år sedan.

Jag hade kommit hem från ett rave och låg och scrollade på mobilen medan jag väntade på att kroppen skulle bli vanlig igen.

Då såg jag en status Jada skrivit på Facebook om att man idag skulle göra något för kroppen som visade att man försökte ta hand om den tills imorgon.

”Tomorrow is not promised”, avslutade hon.


I min post rave-come down kände jag att detta var oerhört nytt och sant, något jag aldrig tidigare hade tänkt på.

Att den som upplyste mig dessutom var hustrun till min gamla barndomsidol Will Smith gjorde inte saken sämre.

Sedan dess har jag tagit del av vad hon gör och tycker att hennes rika men ovanligt fria och tungt nyandliga stil varit både underhållande och upplysande.

Framförallt älskade jag hennes nu nedlagda talkshow, Red Table Talk, som hon har tillsammans med sin dotter och mamma där de avhandlade upplyftande ämnen… typ beroende och incest.


Såhär i efterhand kan tyckas att hennes statusuppdatering inte var något särskilt, men om du någon gång festat tills halv tio på morgonen i en gammal kontorslokal i Bromma vet du också att man inte är skitsmart när man kommer ut därifrån.

Ska jag vara helt ärligt kämpar jag fortfarande med Jadas uppmaning.

Det tillsynes enkla är ju ofta mycket svårt.

Just nu är Jada Pinkett Smith, till min stora glädje, överallt.

Inför releasen av sin självbiografi ”Worthy” har hon gjort väldigt många intervjuer, i vilken hon också skriver om förra årets kaotiska Smith-kväll.

Det var under Oscarsgalan som komikern Chris Rock, galans konferencier, skämtade om Jadas rakade huvud vilket ledde till Will Smith gick upp på scen och slog Chris på käften.

Om du inte är uppväxt i ett patriarkat kan du aldrig ana vad som hände sen.

Jada fick skulden för vad Will gjort!


Hennes brott… var frihet. Jadas nyandliga och sexuellt frigjorda stil gillades inte av publiken, visade det sig. Att hon och Will dessutom i Jadas talkshow diskuterat en utomäktenskaplig affär hon haft, med en mycket yngre man, hjälpte inte.

Otrohet är fortfarande så tabubelagt, och framförallt om en kvinna varit otrogen. Att Will inte förvisade henne blev inte ett bevis på att de kämpat för sin relation.

Istället var det ett bevis på att Jada är ond, en häxa nästan, som lyckats manipulera en sådan folkkär stackars man.

Därför blev alla rejält förvånade när Jada nu i sin nya bok berättar att paret separerade för sju år sedan. Hon var alltså inte otrogen och kvällen som Will slog Chris på käften blev hon lika förvånad som alla andra, särskilt eftersom Will inte kallat Jada för sin fru på många år.


Varför de inte bara kunde säga i någon av sina många offentliga terapisamtal att de gjort slut fattar jag inte. Men eftersom folk nu har ÄNNU en anledning att störa sig på Jada har jag bestämt mig för att bara än hårdare hänge mig min guru.

Det här gången stör sig folk på att hon berättar hur det ligger till, eftersom ”ingen bryr sig” och de säger att hon bara borde hålla käften om sitt privatliv.

Så lät det minsann inte alldeles nyss!

I en intervju med The New York Times reflekterar Jada över en paradox många kvinnor är bekanta med, vare sig vi är nyandliga miljonärer eller ej.

Hur kommer det sig att kvinnor som så ofta anklagas för att vara irrelevanta lika ofta anklagas för att bära skulden, för både det ena och det andra? 

Om jag hade sådan makt, säger Jada, hade mitt liv sett annorlunda ut.