Största polisutredningen hittills om misstänkt hedersbrott

GÄVLE. En bildpublicering på Facebook.

Någonting så banalt tycks vara orsaken till ett mord som i sin tur ledde till den största polisutredning om ett misstänkt hedersbrott någonsin i Sverige.

Mordet på Ramin Sherzaj är enligt åklagaren ett hedersbrott.

Medieintresset var så stort att polis och åklagare fick hyra in sig i Folkets hus, en vacker byggnad från 1947, då åtalet i dag presenterades i Gävle

Åklagarna Tora Holst och Elisabeth Hermanrud samt polischeferna Thomas Johansson och Johan Bast presenterade sin utredning och rabblade siffror och statistik.

Nio åtalade, sex av dem för mord, förundersökningen är över 10 000 sidor tjock, i bevismaterialet finns bilder från 30 övervakningskameror från livsmedelsaffärer och bensinmackar, 548 förhör har hållits i olika delar av landet, 70 mobiler och datorer har tömt, över 900 brev har analyserats, polisens nationella operativa avdelning har samarbetat med polisområde Mitt som har samarbetat med andra polisområden, över 100 poliser har varit inblandade...

Vad har allt detta arbete lett till? Vad vet polis och åklagare i dag, nästan ett år efter det att ett larmsamtal ringdes klockan 20.40 den 4 april förra året och en skärrad man berättade om några maskerade personer som hade tvingat in en man i en bil i Gävles utkant?

En hel del, visade det sig under presskonferensen. Men det har inte varit en enkel resa.

Motiv är av underordnad betydelse då brott ska bevisas, men ett motiv underlättar. Ett motiv kan göra en gärning begriplig eller leda till att misstankar stärks.

Åklagare Holst tog över efter kollegan Hermanruds inledande presentation och berättade att det inte finns någon annan rimlig förklaring till detta mord än den hederskultur som existerar i de delar av Irak som de åtalade har sitt ursprung i.

Det förefaller vara en korrekt analys. En kvinna som är åtalad för mord har tidigare haft en relation med den mördade. Även hennes två bröder samt hennes exmake är åtalade.

Varför måste det pratas om hederskultur? Kan det inte vara ett konventionellt svartsjukedrama som har spårat ur?

Nej, svartsjuka skulle knappast få nio personer, de flesta av dem etablerade i samhället och skötsamma, att – om nu misstankarna stämmer – på olika sätt delta i det grövsta brott en människa kan begå.

Hon skiljde sig från sin man 2015, träffade en ny man och inledde en stormig relation: ett antal polisanmälningar om misshandel och olaga hot mellan dessa tre personer är viktiga delar av bevisningen.

Konflikten ska ha eskalerat då pojkvännen på Facebook lade ut en bild där den unga kvinnan kysser honom kinden och sedan ansökte om vänskap med släktingar till henne i Sverige och Irak.

Lurade hon, som åklagarna hävdar, några veckor senare honom till platsen där han rövades bort?

Hon nekar – alla åtalade nekar – men exempelvis digitala fotspår och telefonavlyssning är besvärande.

Spår som leder från Gävle till Göteborg och tillbaka till Gävle för att sluta i Njurunda utanför Sundsvall, där mannen tre veckor efter försvinnandet hittades strypt.

Rättegången kommer att ta sin tid. Nästan 30 förhandlingsdagar är inplanerade. Misstänkta ska höras, experter vittna, blodfynd åberopas, advokater resa invändningar.

Jag tycker, efter en snabbokulär besiktning av denna enorma förundersökning, att utredningen ser gedigen ut och att bevisläget är gott.

Men problem kommer inte åklagarna att sakna. En av de misstänkta har flytt utomlands och är häktad i sin utevaro. Det är en lucka och det är ingen djärv gissning att beskyllningar kommer att gå i riktning mot den frånvarande.

Hur detta mål kommer att sluta vågar jag inte spekulera i. Men det är glädjande att se att svensk polis har kraft, resurser och uthållighet nog att driva en så här pass komplex utredning till åtal.