Världen går inte under nu – men det blir riktigt tufft ett tag

BRYSSEL. Världen håller inte på att gå under.

Men den går igenom flera ekonomiska kriser samtidigt.

Därför är alla nervösa, på gränsen till panikslagna.

Volvo varslar 3 300 personer, Riksbanken knallsänker räntan vid ett extrainsatt möte, den brittiska staten går in som storägare i en rad banker. Det är lätt att tro att världen förlorat förståndet.

Och det har den på sätt och vis gjort. Den amerikanska finanskrisen pågick i över ett år utan att folk tappade huvudet. Men de senaste veckorna har en våg av – befogad och obefogad – nervositet och misstro sköljt över den finansiella världen. Det har fått ödesdigra konsekvenser för både dig och mig och nästan alla andra.

Staten stöttar bankerna

Därför rasar börskurserna, därför går boräntorna upp och därför tvingas stat efter stat och riksbank efter riksbank gå in och stötta bankerna och de finansiella systemen.

Men för att börja från början är världen efter en lång och mycket stark högkonjunktur på väg in i lågkonjunktur. För bara någon månad sedan var det ingen som vågade sia om hur djup den skulle bli. Nu tror de flesta att den kommer att svida i skinnet.

Bara detta enkla faktum, att det efter sol kommer regn, oroar handlarna på världens börser och räntemarknader. De har lätt för att bli nervösa och hatar oförutsägbarhet mer än någonting annat.

Till lågkonjunkturen ska läggas den finansiella kris som förra veckan drabbade Europa på allvar. Sedan dess har oräkneliga miljarder pumpats in i de finansiella systemen för att garantera att det finns pengar att låna till ett rimligt pris. Åtskilliga stater har gått in och tagit över krisdrabbade banker för att begränsa kreditsmittan.

I EU finns 8 000 banker. Men två tredjedelar av kapitalet finns i 44 gränsöverskridande banker. Tillsynen av bankerna är däremot nationell. Det innebär att de som ska slå larm inte alltid har tillgång till all information. Det är, för att uttrycka sig försiktigt, mindre bra.

Förstärker och snabbar på

Den finansiella krisen både förstärker och snabbar på lågkonjunkturen. Och den gör handlarna på börserna och bankerna ännu mer nervösa, på gränsen till hysteri. Det gäller att till varje pris begränsa förlusterna.

Dessutom har vi en kris i fordonsindustrin. Det byggs alldeles för många bilar i världen och asiatiska konkurrenter har sedan länge gjort västvärldens bilindustrier till en krishärd. Lågkonjunkturen och den amerikanska finanskrisen förvärrar läget, konsumenterna kopplar ett fast grepp om plånboken och köper inte nytt.

I Volvos fall spökar dessutom det nya miljöintresset. Där har de inte hängt med. Stora, säkra bilar som drar mycket bensin har varit deras nisch.

Ska spika ett krisprogram

Det finansiella läget är mycket svårt och kräver snabba åtgärder sa EU-kommissionens president José Manuel Barroso när han med kort varsel talade i EU-parlamentet i går. Nästa vecka träffas regeringscheferna för att spika ett krisprogram.

Det kommer förmodligen inte att räcka. Det kommer inte gårdagens räntesänkning eller alla de stödmiljarder som stater och riksbanker plötsligt trollat fram ur hatten heller att göra.

Världen hotas inte av undergång. Men det blir riktigt, riktigt tufft ett tag.

Följ ämnen i artikeln