Är vi så hungriga att vi måste äta på varandra?

Experiment: plåta dig själv i helfigur, lägg ut någonstans på www och vänta en stund.

”Plufsig, sjukt smal, vältränad, botoxhäxa, kurvig, överviktig, tajt, anorektisk, mammakilon, har du silikon eller är det där naturliga pattar?”.

Pirayorna har flockats och nu tänker de festa på din lekamen.

En enda upplagd bild kan rendera tusentals kommentarer, engagera och uppröra så att svettiga versaler måste slå sig kantiga om utrymmet. Villkoren är tydliga: Visar du din kropp får du minsann tåla att den bedöms. Är du dessutom känd är något annat helt otänkbart.

Ibland får pirayorna som de vill, lyckas knipa åt sig lite makt. En känd kvinnlig bloggare raderade till exempel en bild från ett inlägg för att hennes läsare klagade på att ”revbenen syntes”. Hon var en ”dålig förebild”.

En annan bloggare blev gravid. ”Du ser svullen ut”, skrev en av hennes läsare. För inte ens när man bär på ett barn är man fredad.

Utseendehetsen känner inte längre några gränser. Och med omgivningens obarmhärtiga förstoringsglas till blickar kan vem som helst drivas till osannolikhetens gräns.

Hetsen att fixa figuren efter förlossningen får vissa hollywoodkvinnor att göra allt utom att i princip hyvla bort höftbenen. I ett försök att vara en motvikt har några skådespelerskor, med namn som Emma Thompson i spetsen, bildat en klubb mot skönhetsoperationer.

– Folk som ser för perfekta ut är inte sexiga eller särskilt vackra, säger hon.

Och gör egentligen, om än omedvetet, precis samma sak som pirayorna – det vill säga – kritiserar. Säger att den som försökt försköna sig på konstgjord väg är ful.

Kate Middleton hyllades som en vacker prinsessa dagen hon gifte sig. Nu pratar folk bara om hennes vikt. ”Hon är en alldeles sorgligt smal tjej”, skriver journalisten Ebba von Sydow på sin blogg och får medhåll av sina läsare. ”Hon är inte snyggt smal”, skriver en läsare. ”Hon är ÄCKLIGT smal”, inflikar en annan.

Tjock, smal.

För tjock, för smal.

För något som helst.

Att idealen är skeva kan vi alla hålla med om. Men vem tjänar på att vi hänger ut andra kvinnor som utställningsföremål i den kampen? Är vi verkligen så hungriga att vi måste äta på varandra?

Så här är villkoren: Ingen kvinnokropp accepteras förutom den normala. Vad normal egentligen betyder är det ingen jävel som vet.

Följ ämnen i artikeln