Snuskigt dyrt...

Så har jag då provat världens dyraste snus.

600 kronor för en dosa som bara släpps i 500 exemplar.

Jippot är ett samarbete mellan Swedish match, Norrtelje brenneri och Svenska ostindiska kompaniet och presenterades i går vid en pressträff i Skridskopaviljongen, ett fint gammalt hus på Kastellholmen i centrala Stockholm.

Snuset heter Kardus superior blend 2010. Tobaken, Pakpie karang jati, är hämtad från Java och skördas med största omsorg.

Smaksätt sedan med arrak och vi har ett svindyrt snus.

Om detta berättade representanter för de tre företagen omsorgsfullt och länge.

Tre män med hyfsat fina titlar. Manager för media relations och pr, marine engineer, sales manager.

Det var precis lika tråkigt som det låter. Det enda jag minns är att snuset släpps till fars dag och kommer säljas i bara sex butiker i våra storstäder.

Samt att någon av dem sa att de numera har ”ekologiska plommon från Hallstahammar” i punschen.

När trion omsider pratat klart vallades de fåtaliga journalister som orkat släpa sig till mötet in i ett annat rum där vi fick sätta oss vid ett stort bord och äntligen prova lössnuset.

Och hur smakar då Kardus?

Tja, exotiskt fruktig och kryddig, frisk och sötsyrlig. Komplex med väl avvägd beska och sälta. Den påminner om mogen tamarind med påtagliga umami-noter och tydliga inslag av mörk choklad. Arraken förstärker den fylliga sötman och gör den ännu rundare.

Skojade bara. Beskrivningen är stulen från Swedish match pressmeddelande.

Jag antar att det är meningar som vissa tar på större allvar än andra.

Det är uppenbart att lanseringen går ut på att skapa ytterligare uppmärksamhet kring snus. Exempelvis denna artikel är ett exempel på att Swedish match i någon mån lyckas.

Just det, Kardus ska säljas i en ask av ek. Porslinet i asken är en del av lasten från Ostindienfararens sista resa 1745.

Frågan är bara vilka som ska köpa det. I den mån fint folk med pengar nyttjar snus har de väl för länge sedan gått över till portionsförpackningar?

Själv tycker jag att det är lättbakat. Om du är snusare: tänk Röda lacket. Och nog smakar det gott. Tre plus.

Men mitt älskade General portion mini är överlägset.

Följ ämnen i artikeln