Vettiga förslag under samtalet om det grova våldet

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-09-05

En efter en släntrade riksdagspartiernas representanter in till samtalet om det grova våldet.

De bar på utspel och det sedvanliga politiska behovet av att visa handlingskraft, men lyckades inte helt dölja att där även fanns en och annan intressant tankegång.

Insläpp skedde vid Justitiedepartementets baksida på Herkulesgatan och olycksbådande nog rådde bröt förvirring ut redan innan politikerna satte sig vid förhandlingsbordet för att försöka komma överens.

Vänsterpartisten Mia Sydow Mölleby uttryckte belåtenhet med att samtalen ska föras på gruppledarnivå, men moderaterna skickade Johan Forsell, ledamot i Justitieutskottet, och liberalerna representerades av partisekreterare Juno Blom.

Tidningar, radio och tv var givetvis på plats och betade av politiker efter politiker och då klockan slog 14 och mötet skulle börja var centerpartisten Johan Hedin ännu inte helt färdigintervjuad utan dröjde sig kvar på gatan.

”Drogtester av barn under 15 år”

En pressnisse för Kristdemokraterna stack åt mig sina 12 krav - två fler än Moderaterna - samt en tjock bibba med dokument över de 168 tillkännagivanden från Justitieutskottet som regeringen fräckt nog inte omedelbart har gjort till lag.

"Brott som begås av djurrättsaktivister"... "Drogtester av barn under 15 år"... "Systematiska fakturabedrägerier"...
Det räckte med en snabbokulär besiktning för att inse att lösningen på alla dessa gängmord näppeligen återfanns i den pappershögen.

En dryg timme senare hade pressuppbådet lyckats släpa sig runt hörnet och ta sig förbi säkerhetskontrollen och ta sig upp för trapporna till Justitiedepartementets pressrum.

Statsråden Morgan Johansson och Mikael Damberg, värdar för samtalet, väntades 15.30 komma ut för att i intervju efter intervju berätta att konstruktiva samtal förs i respektfull anda och att partierna snart ska mötas igen.

Mikael Damberg och Morgan Johansson.

Mer brottspreventiv effekt

Vilket de också gjorde. Rutinerat och rappt betades det ena mediehuset efter det andra av och vi fick veta att såväl rikspolischefen som riksåklagaren ska bjudas in till nästa möte.

Det är utmärkt. Politiker bör lyssna på folk som kan sina saker. Vem vet, kanske det till slut går upp för dem att alla dessa straffskärpningar de hoppas på är meningslösa så länge så få gängmord klaras upp.

Kort sagt, rädsla för att åka fast har en betydligt mer brottspreventiv effekt än återigen spända straffrättsliga lagstiftningsmuskler.

Och för att klara upp skjutningar och uppgörelser och helst också förhindra att nya, grova brott begås måste polisen befinna sig i de utsatta områden där skjutningarna sker.

All kriminologisk och polisiär erfarenhet visar nämligen att närvaro är en förutsättning för både förebyggande och uppklarande verksamhet.

Vettiga tankar

Det är dessvärre lite si och så med den saken. Av de drygt 20 000 poliser Sverige har till sitt förfogande är bara drygt 7000, 39 procent, ute i verkligheten.

Nästan lika många, 37 procent, tillbringar dagarna med att utreda allt mellan himmel och jord. Dessutom ägnar sig över 800 poliser åt "stöd och service". Jag vågar inte ens tänka på vad det betyder.

Nästa vecka ska partierna träffas igen. Bland alla förslag, dolda i ropen på hårdare tag, finns vettiga tankar om riktade lönesatsningar mot konstaplar i yttre tjänst och hur poliser som lämnat yrket eller gått i pension ska lockas tillbaka.
Börja där, politiker.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln