Därför klarar Finland upp fler mord än Sverige

Finland klarar upp fler mord än Sverige, visar den första undersökningen i sitt slag.

Men läs den här texten innan ni än en gång börjar gnälla på svensk polis.

Skillnaden i uppklaringsprocenten för det grövsta tänkbara våldet kan skilja sig väldigt mycket i världen. 96 procent i Sydkorea och 24 i Trinidad och Tobago.

Om en studie inskränks till länder som det är mer meningsfullt att jämföra, en behöver inte vara professor i kriminologi för att förstå orsakerna till att kriminaliteten är mindre utbredd i välmående nordeuropeiska länder än i regioner i fysiskt och moraliskt sönderfall, blir variationerna betydligt mindre.

Men även jämförelser mellan länder som påminner om varandra stöter på problem. Den juridiska definitionen på vad ett mord är varierar. Alla länder har inte den svenska distinktionen mellan mord och dråp, för att ta ett exempel.

Dessutom kan kodifieringen i statistiken skilja sig. En stöt mot en butik som slutar med att den unge mannen bakom kassan skjuts ihjäl kan klassas som mord i Stockholm och "rån som spårar ur" i New York.

För att krångla till det ytterligare kan uppfattningen om vad ett uppklarat fall är vara mer eller mindre generös. I vissa länder räcker det med att ett mord resulterar i åtal. I andra krävs fällande dom.

För första gången har nu en jämförelse mellan flera europeiska länder som tar hänsyn till dessa olika variabler genomförts.
Kriminologer från Finland, Nederländerna, Schweiz och Sverige har pratat ihop sig om vilka definitioner det är som ska gälla.

Från Sverige har Sven Granath, kriminolog vid polisen, deltagit och studien har publicerats i ansedda European Journal of Criminology.

Studien omfattar mord begångna mellan 2009 och 2014 i de fyra länderna och resultatet kan vid en första anblick te sig mindre smickrande för svensk polis.

I Finland klaras 98, 2 procent av morden upp, jämfört med 82,6 procent i Sverige. Detta trots att det sker fler mord per capita i vårt östra grannland än här.

Skillnaden beror dock inte på att svensk polis är klantigare. I Finland är det vanligare med familjerelaterade mord än i Sverige, sådana mördare har för det mesta inte en helt kriminell livsstil. De erkänner ofta och om de mot förmodan skulle vara motsträviga så har de ändå inte en aning om hur de ska krångla sig ur förhör.

Dessutom sker den typen av mord ofta i hemmet, vilket kriminaltekniker i sitt letande efter bevis föredrar framför regniga stadsgator där många människor rör sig. Ytterligare en fördel är att antalet alternativa gärningspersoner är få.

I Sverige är bilden annorlunda. 20 procent av morden utgörs av skjutningar i kriminella miljöer. (I Finland är siffran fyra.)

Dessa fall är svårlösta. Brottet är i regel planerat, skytten försvinner snabbt från platsen, vapnet går upp i rök, antalet potentiella gärningspersoner är fler, misstänkta är vana vid att tiga i förhör.

Följaktligen har Nederländerna, ett land med större problem med gängkonflikter än Sverige, ännu mindre andel uppklarade mord.

Å andra sidan är holländarna bäst och svenskarna näst bäst på att reda ut dödligt våld i nattlivet.

Så här går det att hålla på länge. Sanningen är att polisen i de fyra länderna är ungefär lika skicklig, eller för den som vill, lika oskicklig. Mord i hemmen blir i regel lösta. Dödsskjutningar i den undre världen klaras för det mesta inte upp.

Jag föreställer mig att vissa är av åsikten att sifferexercis av detta slag endast är av intresse för nördar med morbida böjelser. Ingen föreställning kunde vara mer felaktig.

För det första är mord det mest allvarliga brott en människa kan begå. Konsekvenserna för anhöriga och vänner är oerhörda. Och om brottet inte klaras upp, om de drabbade inte får veta vem den skyldige är och varför mordet skedde, uppstår känslor av osäkerhet och orättvisa. Liv förstörs.

För det andra leder olösta mord, ofta med lång utredningstid, till hög ekonomisk kostnad för polisen. Låg uppklaringsprocent kan leda till demoraliserade poliser och en allmänhet som förlorar tilltron till rättsväsendet.

Och för det tredje riskerar olösta mord i kriminella kretsar utlösa nya mord. Gängen skipar egen rättvisa.

Att lära sig mer om vilka faktorer som avgör sannolikheten för uppklaring är en nödvändig förutsättning för att ytterligare mord ska blir lösta.

Följ ämnen i artikeln