Här avgörs landet

Medan landets så kallade opinionsbildare trängdes för att få kommentera Sverigedemokraternas senaste jippo och pöbelhopens väntade svar, inträffade den verkliga dramatiken någon annanstans.

Den utspelade sig i ett trångt konferensrum på Kungsholmen i Stockholm.

Bakom en glasvägg som vette ut mot en ljusgård satt tre gråhåriga herrar. De var beväpnade med statistik och bilder på powerpoint men vem orkar i dessa dagar lyssna på invecklade redovisningar.

Vi var fyra journalister som förbarmade oss och gick dit.

Herrarna berättade om det svenska jordbrukets förestående kollaps.

Jo, det har vi hört förut. Men nu har mjölkbönderna blivit del av en internationell marknad och där råder klassisk överproduktionskris. Det produceras alldeles för mycket mjölk i Sverige, EU, USA och Nya Zeeland och det dricks alldeles för lite. Och framför allt har Ryssland som politisk hämnd slutat köpa mjölkprodukter från EU.

Jordens sjätte största

I det lilla konferensrummet satt Arlas styrelseordförande Åke Hantoft, Thomas Carstensen, globalt ansvarig för koncernens mjölkpulver, och Jonas Carlberg, chef för LRF Mjölk som förut hette Svensk Mjölk och innan dess Svenska Mejeriernas Riksförening.

Det låter ursvenskt och tryggt bonnigt men Arla är numera ett internationellt storföretag vid namn Arla Foods. Förutom Sverige är bönder i Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland och Luxemburg anslutna. De exporterar över hela världen.

Arla är jordens sjätte största mjölkproducent. Således talade Åke Hantoft, bonde med 450 kor i Laholm, som vilken multinationell styrelseordförande som helst:

– Öka innovationstakten, ständigt förändringsarbete, kontinuerligt se över verksamheten.

Flytta produktionen?

Det finns 3 200 mjölkbönder kvar i Sverige. Runt 30 000 personer arbetar direkt eller indirekt för dem. För 20 år sedan försåg de Sverige med mjölk, smör och ost. Nu går 25 procent av produktionen på export och hur ska bönderna få lönsamhet när alla andra i världen också blivit effektivare och mer högproducerande och säljer sina varor hit till oss?

Och priset de får för mjölken på ett år har sjunkit till under produktionskostnaden?

Thomas Carstensen pratade om att flytta mjölken till mer lönsamma marknader. Mellanöstern. ”Men dit vill alla andra också.”

– Om priset på bilar rasar kan Volvo säga upp personal och anpassa kostnaderna, sa Åke Hantoft. Det kan inte bönderna.

Varje bonde är ett eget företag som ingår i den multinationella koncernen.

”Regeringen måste ingripa”

Hantoft sa att regeringen måste ingripa omedelbart, lättnader i regelverken, lägre dieselskatt...

På det ljusa konferensbordet låg en påse kanelbullar som ingen tog av. Åke Hantoft sa att han driver sin verksamhet med förlust. Han sa att kanske 20 procent av bönderna går i konkurs. Eller fler?

Tänk på vad det betyder för förändringen av landskapet, betesmarkerna, för vår bild av oss själva, vårt land.

Någon hällde upp kaffe ur en termos. Jag tänkte att det är så här sann dramatik ser ut, tre gråhåriga herrar med statistik i ett konferensrum.