Polis och advokat åtalas för miljonbedrägeri

Södertälje tingsrätt.

En polis, en advokat och en pilot åtalades i dag för grova bedrägerier på sex miljoner kronor.

Det är en i svensk rättshistoria unik assistanshärva som Södertälje tingsrätt ska avgöra.

Det är fem syskon, deras föräldrar och en ingift person som ställs inför rätta för ett bedrägeri som enligt åklagaren pågick i över fyra år.

Syskonen har varit anställda som personliga assistenter av Södertälje kommun för att vårda sin pappa, som efter en stroke fick beviljad assistans av Försäkringskassan dygnet runt.

Bröderna och systrarna är åtalade för grovt bedrägeri, medan pappan och mamman misstänks för medhjälp till detta brott.

Om påståendena i åtalet stämmer, är det en lika lönsam som systematisk familjesvindel som har begåtts.

Syskonen ska tillsammans ha planerat och schemalagt assistans till en fader som de i själva verket inte hjälpte mycket alls.

Oriktiga tidsredovisningar och räkningar har upprättats och signerats och kommunen betalade mellan januari 2016 och april 2020 varje månad ut drygt 100 000 kronor.

Brottslighet som enligt åklagaren främjades av en pappa som under heder och samvete intygade varje räkning och av en mamma som var den person som var den som egentligen vårdade mannen.

Festen fortsatte tills polisen knackade på dörrar. Familjemedlemmarna greps, anhölls och häktades, men har för länge sedan försatts på fri fot.

I varje fall delar av vinsten tror ha använts till att finansiera högre utbildningar för barnen.

En är pilot. En annan arbetar som advokat. Åter en är polis. En fjärde är apotekare.

Alla åtalade nekar, men någonting säger mig att det kommer att vara förenat med vissa besvär att lämna trovärdiga förklaringar till en del omständigheter under huvudförhandlingen.

Advokaten har suttit i rättssalen samtidigt som han enligt tidsrapporter vårdade sin pappa. Piloten befann sig ibland bland molnen på tiotusen meters höjd och inte i Södertälje.

Dessutom finns bilder då några av syskonen shoppat i Stockholm när de ska ha varit hos fadern.

Det här ser ut att bli en rättegång som inte kommer att sakna oavsiktligt humoristiska inslag.

Utredarna, som varit ambitiösa och ägnat fyra år åt detta ärende, har bland annat spanat på de misstänkta, fått tillstånd till hemlig telefonavlyssning, finkammat bankkonton, hittat indicier i mejl i beslagtagna datorer.

Vid en första anblick tycker jag att bevisningen ser mycket gedigen ut.

Men det var på vippen att i varje fall delar av utredningen havererade.

Det är i allt väsentligt Ekobrottsmyndigheten som har skött ärendet. Men mot det syskon som är polis inleddes en separat förundersökning ledd av särskilda åklagarkammaren, som hanterar misstankar mot exempelvis domare och riksdagsledamöter.

En tid efter den gryningsräd där familjemedlemmarna greps lade åklagaren som hanterade polisen plötsligt ner sin utredning.

Ett olyckligt beslut, milt sagt. Misstankarna rör systemhotande brottslighet och det hade om inte annat inte sett vackert ut om ett antal syskon åtalades medan den som händelsevis råkade vara polis gick fri.

Göran Kvist, den åklagare som ledde utredningen mot resten av familjen, gick i taket över nedläggningen och begärde överprövning.

Att en åklagare överklagar en kollegas beslut är någonting mycket ovanligt. Det kan mycket väl vara första gången i svensk rättshistoria det sker.

Någonting säger mig att åklagare Kvist här och där i skrået inte samlade popularitetspoäng, men han visade onekligen prov på integritet.

Förundersökningen återupptogs. Men konstigheterna slutar inte här. Det beslöts nämligen att särskilda kammaren skulle ta över även Ekobrottsmyndighetens utredning.

Det var inte Åklagarmyndighetens mest intelligenta ögonblick. Här fanns en åklagare som redan länge hade hållit på med fallet. Som var insatt i alla komplicerade turer.

Den utredningen skulle alltså tas ifrån honom och ges till en enhet som redan gäspat åt materialet och slängt det i papperskorgen.

Efter ytterligare turer delades dock härvan mellan de två instanserna.

Så i dag lämnas två åtal in samtidigt. Ett mot sju av de inblandade. Ett mot den åttonde, polisen.

En polis som för övrigt tidigare har åtalats för två fall av olaga dataintrång och för folkbokföringsfusk.

Nu blir det ännu en rättegång. 18 förhandlingsdagar är planerade.