Efter två månader – tillbaka på ruta ett

Nya elförslaget snarlikt det gamla

Det tog två månader och åtta dagar.

Sedan var elstödet till företagen tillbaka på ruta ett.

Men än vet man inte om förslaget går igenom. Eller hur och när pengarna betalas ut.

Dagarna före julafton lade regeringen i backen. De trodde inte längre på den modell för elstöd till företagen som Energimarknadsinspektionen, EI, godkänt under hösten. Energiminister Ebba Busch (KD) påstod att regeringen misstänkte att upplägget stod i strid med EU:s statsstödsregler.

Med tanke på att mycket tid redan gått förlorad fick Svenska kraftnät, Svk, regeringens stamnätsbolag ultrakort tid på sig att omarbeta förslaget som ursprungligen kom från just Svk. Trots helger skulle det vara klart i dag onsdag.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Svenska kraftnäts generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe, håller en pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser i oktober förra året.

 

Om det är på grund av tidsbrist eller av andra skäl vet inte jag men det nya förslaget för hur företagens elprisbörda ska lindras skiljer sig mycket litet från det förra.

  • Man vet inte när pengarna betalas ut. Det visste man inte förut heller.
  • Man vet inte hur utbetalningen ska gå till. Det är inte heller nytt.
  • Precis som i förra förslaget omfattar stödet bara företag och andra juridiska personer med elabonnemang i elområde tre och fyra, alltså södra Sverige.
  • Liksom i det förra, dumpade förslaget utgår stödet med 0,50 kronor i elmoråde tre och 0,79 kronor per kilowattimme i elområde fyra. Det avser el förbrukad från 1 oktober 2021 och tolv månader framåt.
  • Men till skillnad mot tidigare finns i det nya förslaget ett tak. Stödet kan inte bli högre än två miljoner euro, ungefär 22 miljoner kronor.

 

I det förkastade förslaget fanns ett tak på 1,5 miljoner kronor i elområde tre och 2,37 miljoner i elområde fyra. Men företagen kunde ansöka om stöd för högre förbrukning och för den ansökan fanns inget tak.

Det som händer nu är att Energimarknadsinspektionen ska godkänna upplägget. Det tog bara ett par dagar förra gången.

Sedan ska regeringen säga sitt. Och EU-kommissionen. Hur lång tid det kan ta är i högsta grad oklart. Men ett par månader är ingen vildsint gissning.

 

Regeringen har hanterat det elstöd de utlovade i valrörelsen mycket valhänt. Klantigt skulle man också kunna säga. Ingenting de sade då har visat sig stämma utom att hushåll och företag ska få pengar. Någon gång.

Näringslivet, liksom tongivande moderater i Skåne, har varit mycket negativa. Dels till att det utlovade stödet inte blir av, det som utlovades i valrörelsen var ett högkostnadsskydd. Dels att pengarna till de hårt ansträngda företagen ser ut att dröja ännu längre än stödet till hushållen.

Det ursprungliga förslaget om stöd till företagen presenterades av Ebba Busch och Svenska kraftnät den 27 oktober. Två månader och åtta dagar senare görs ett nytt försök.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.