Trots ultimatum – vågar Putin stänga av gasen?

Om Rysslands president gör allvar av sitt hot och stänger av gaskranen är det inte bara Europas industrier och konsumenter som drabbas.

Putin går miste om mycket stora exportinkomster och får betydligt svårare att driva sitt krig mot Ukraina vidare.

Vågar han eller bluffar Putin?

Följ ämnen
Ukraina

Ända sedan Rysslands invasion har hotet om den ryska gasen hängt som ett mörkt moln över Europa. Många av Europas länder är starkt beroende av rysk gas och olja. Omkring 40 procent av den gas EU importerar kommer från Ryssland.

Nu har Putin låtit stifta en lag som kräver att köpare från "ovänliga länder" med start i dag måste betala för gasen i rubel, den ryska valutan. Ett sätt för Ryssland att hålla värdet av valutan uppe och försöka tvinga Europa att undergräva sina egna sanktioner. Kanske också ännu ett sätt att försöka splittra EU.

Tyskland, Frankrike med flera länder har redan meddelat att de vägrar betala i rubel eftersom det tydligt står i kontrakten att betalningen ska ske i euro eller i vissa fall dollar. Sannolikt blir det hela EU:s linje.

Putin hotar då med att helt stänga av gasen.

Om detta skett för några månader sedan hade fullständig panik utbrutit bland Europas regeringar. Nu har man hunnit vänja sig vid tanken och redan börjat förbereda sig för en framtid utan rysk gas och olja.

Vladimir Putin hotar med att stänga av gasen.

Ransonering

Ett omedelbart stopp för rysk gas skulle ändå få mycket stora konsekvenser. Inte minst inför nästa vinter. Nivån i gaslagren i Europa är låg och de måste fyllas på under sommaren. Den ryska gasen går inte att snabbt ersätta med flytande naturgas, så kallad LNG, från andra delar av världen. Därmed blir det svårt att fylla lagren tillräckligt.

Många av Europas invånare kommer att tvingas frysa. Elräkningar skjuter i höjden. Industrier i bland annat Tyskland kan tvingas stänga igen på grund av energibrist.

Tyskland har redan börjat förbereda sig för en möjlig energiransonering.

Men även om Europa skulle drabbas svårt så slår ett stopp för den ryska gasexporten minst lika hårt mot Ryssland som redan är utsatt för mycket kraftfulla ekonomiska sanktioner var syfte är att få den ryska ekonomin på fall. Putin hävdar inte helt utan grund att USA och Europa för ett ekonomiskt krig mot Ryssland.

Varje dag får Ryssland in 800 miljoner euro i exportintäkter för gasen man skickar till Europa. Det innebär att Putin går miste om 8 miljarder kronor om dagen för att finansiera statsbudgeten och sin krigsmaskin.

Utan de pengarna blir det betydligt knepigare för Putin att i längden fortsätta med sin krigföring i Ukraina. Ännu svårare att eskalera den.

Kan vara bluff

Putin skulle också spela de många EU-länder i händerna, inte minst från det forna Östeuropa, som krävt att EU på egen hand ska stoppa gas- och oljeimporten från Ryssland. Det vore den enskilt starkaste sanktionen mot Ryssland. Hittills har EU avstått från detta just eftersom det så hårt skulle drabba ett antal av EU:s egna ekonomier.

Men EU har redan enats om att på sikt fasa ut den ryska gasen. Målet är att ha minskat importen med två tredjedelar fram till årsskiftet. Istället har nya kontrakt skrivits om leveranser av LNG från bland annat Qatar. Även USA har lovat att leverera stora mängder LNG till Europa.

Nedstängningen av den tyska kärnkraften har gått så långt att den är svår att återstarta.

Problemet är framförallt hur den ryska gasen ska ersättas på kort sikt. Där finns egentligen bara ett svar; att minska förbrukningen. Tysklands regering har redan vädjat till både privatpersoner och industrier att dra ner på temperaturen inomhus och försöka minska förbrukningen på andra sätt.

Nedstängningen av den tyska kärnkraften har gått så långt att den är svår att återstarta.

Eftersom Putin själv har så mycket att förlora går det inte att utesluta att kravet om rubel-betalning är en bluff som i första hand är tänkt för inhemsk konsumtion. Putin vill visa sin egen befolkning att han hämnas på Europa för sanktionerna som redan börjat drabba den ryska befolkningen hårt.

Självdestruktiv

I telefonsamtal med förbundskansler Olaf Scholz har Putin dock försäkrat att Tyskland kan fortsätta betala i euro. Sedan är det den ryska banken som konverterar betalningen till rubel.

Det är svårt för Ryssland att på kort sikt sälja den gas man skickar till Europa i pipelines någon annanstans, exempelvis Kina.

Å andra sidan finns det mycket av självdestruktivitet kring Putins krig. Ska han gå under vill han dra med sig så många av sina fiender i väst som möjligt i fallet. Det är känslan man får.

Vi lär snart märka om Putin verkligen är beredd att stänga av gaskranen och därmed även källan till de inkomster som finansierar kriget.