Köper du äkta vara får du se riktiga stjärnor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Detta är dagen då svenskarna gör årets konstigaste prioritering. Principen är ”Skit samma hur det smakar – det viktigaste är att det sprakar”. Och så väljer man billigast möjliga champagnesubstitut men lägger lätt en tusenlapp på fyrverkerier?

Skulle du låta ett barn ansvara för eldragningarna i ditt hem? Skulle du anförtro åt en berusad amatör att installera en ny spis i köket? Svaret är självklart nej. Kvalificerade eljobb överlåter man åt fackfolk med licens, såna som vet vad dom sysslar med.

Pyrotekniska sprängmedel kan däremot vem som helst ägna sig åt. Det enda som krävs är att man är över 18 år gammal då man handlar sina raketer.

Sen är det fritt fram att tända på och skjuta upp. Monsterraketer, bombbatterier, gigantiska tårtor av svartkrut – tänt var det här och nu är det nyårsafton och då ska det fantamej märkas också!

Därför är tusentals svenska män just i detta ögonblick på shoppingrunda i landets järnaffärer och bensinmackar. Utan att tveka slantar dom upp åtskilliga belopp för att kunna vara med i matchen.

Pyroteknik är en killpryl och den svenska raketuppskjutningen på nyårsafton är en massiv kukmätning grabbar emellan. Värsta bomben vinner. Min raket går högre än din! Ja, men min har en snyggare krevad! Nähä! Joho!

För ett tiotal år sedan brukade vi ofta fira nyår hemma hos ett par kompisar i ett villaområde utanför stan. Vid tolvslaget stod vi på verandan och huttrade och glodde och väntade på fyrverkeriet som vi visste skulle vinna.

Han avvaktade alltid några minuter och lät amatörerna leka färdigt. Sedan slog han till. Bilhandlar’n. Nu manifesterade han sitt välstånd genom att bränna av värsta fyrverkeriet från mexitegelvillan uppe på höjden.

Ett riktigt proffsigt fyrverkeri är alltid kul att se. Rätt genomfört handlar det om artisteri, ett yrkesmannaskap värt att beundra. Det som jag vänder mig emot är amatörversionen, där glada fylltrattar och omdömeslösa ungtuppar bräcker varandra medan omgivningen biter på naglarna.

För vi vet ju att åtskilliga inom kort ska lemlästa sig med hjälp av fyrverkerier. Vi har en arsenal som skulle få FN:s vapenobservatörer att hacka tänder. Så kommer det att gå åt helvete också. Räkna med några döda och närmare 500 skadade. Samhällets kostnad blir cirka 50 miljoner. Är det värt det?

I morgon får vi facit, och dagen därpå kan vi läsa snyftreportage om killar som ligger på sjukhus med vidbrända ansikten och halva handen bortsprängd. Just dem har jag väldigt svårt att tycka särskilt synd om.

Ett genomsnittligt raketpaket kostar omkring 250 kronor. Om du överväger att investera i något sådant vill jag lansera ett alternativ som smäller lika högt, nämligen den gudomliga drycken som de flesta svenskar tycker är för dyr och därför väljer ett billigt plagiat i stället.

För 250 kronor får du en helflaska äkta champagne. Köp den så ska du få se på riktiga stjärnor!

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln