Instagram har gjort det svårare att få bekräftelse

Kanske blir dolda likes plattformens räddning

Första gången de försvinner reagerar jag med skräckblandad förtjusning.

Jag har levt med de här siffrorna, den här snabba vägen till bekräftelse, det här mätsystemet varje dag sedan jag först skaffade mitt Instagramkonto för åtta år sedan.

Men nu är gilla-markeringarna borta.

Jag kan se mina egna, men inga andras. Raksträckan till jämförelse, till oduglighet och stress och värdering, är inte längre där.

Så drar jag höger tumme längs skärmen, uppdaterar flödet.

På en sekund är de tillbaka.

Instagrams nya uppdatering har uppenbarligen inte slagit igenom helt för den användare som är min. Det var först i början på november som sociala medier-jätten började dölja likes för olika användare i länder som USA, Kanada, Irland, Italien, Brasilien, Japan och Australien – med uppdraget att ta samma sak vidare i resten av världen.

Hur många i Sverige som fått sina flöden förändrade vet vi inte än. Det är hittills bara några få större influencers som säger sig ha fått uppdateringen genomförd.

Efter att för några få minuter ha fått siffrorna borttagna börjar jag fundera på konceptet av Instagram. På den snabba bekräftelsen, på att bli omtyckt och uppmärksammad och ibland till och med beundrad. Fundamentala mänskliga saker, om vi ska vara ärliga.

Men om ingen annan kan se att någon annan gillar det jag gör eller den jag är, vad innebär det? Och varför är det ens en frågeställning i mitt huvud?

 

Instagram har en miljard aktiva användare i månaden. 2019 visade en undersökning att 60 procent av alla svenska internetanvändare är på Instagram. Det är den andra mest använda plattformen efter Facebook och redan på mellanstadiet bygger 77 procent av svenska barn en social identitet på olika plattformar.

Vi lever våra liv lika mycket digitalt som vi lever det rent fysiskt.

När nyheten om Instagrams likes briserade, sa de att det var ett sätt att minska ångesten på plattformen. Att förebygga psykisk ohälsa. Det är en fin tanke, jag tror dock inte alls att den är sann. Om något har plattformen kritiserats efter att ha ändrat sin algoritm som inneburit just det de själva kallar ångestframkallande – färre likes. Influencers, som varit i behov av likes och engagemang för att attrahera kunder och företag, har fått sämre synlighet och räckvidd det senaste året.

En snabb analys av det nya flödet, som inte längre baseras på när du postade ett inlägg utan på interaktion och andra parametrar, är att det för företag plötsligt blir lättare att köpa direkt reklamplats av Instagram – i stället för av influencers. Där säkras företag att hamna i människors flöden, medan influencers kan försvinna i algoritmen. Att ta bort synligheten på likes kommer därför säkerligen tysta en del av kritiken kring algoritmen, som jag kan tänka mig är – precis som jämförelseproblemet – extremt ångestframkallande för någon som har plattformen som arbetsplats.

Men med det sagt har Instagramförändringen öppnat upp ännu mer för samtalet om plattformens påverkan.

Vad händer med oss användare när vi tar bort något vi lärt oss leva med och kring det senaste decenniet?

 

Jag läser hur en ung tjej på Twitter skriver: ”När alla likes försvinner kommer tjejer börja jämföra följare i stället”.

För den som befinner sig på Instagram är det ingen nyhet att antalet följare inte garanterar ett speciellt antal mängd likes. Speciellt inte med tanke på den nya algoritmen, som försvårat synligheten avsevärt.

Så den första uppdateringen gjorde det, enkelt sagt, svårare för människor att må bra på plattformen. För om värderingen sätts i likes, om uppdraget i flödet är att väcka bekräftelse och engagemang, är det otroligt lätt att misslyckas.

Så, hur kommer vi må nu? Vad tycker användarna om att alla likes kommer döljas, försvinna, inte finnas där som en måttstock för någon annan?

Jag ställer frågan i min Instagramstory och svaren kommer direkt. Från tonårstjejer, influencers, offentliga personer. Åsikterna är till en början samma. De skriver om att slippa jämföra sig med andra, om en minskad stress och strävan efter likes, om en rivalitet som släpper.

”Jag tror ungdomarna i dagens samhälle kommer att må bättre. Pressen kommer att bli mindre, man kommer sluta jämföra sig själv med andra man följer” skriver en ung tjej.

Samtidigt skriver vissa om en generation som slutat bry sig om likes, om att vara ”något” eller ”någon” i ett flöde. Det är inte längre relevant, inte längre viktigt. De börjar i stället göra revolt mot hela plattformen.

Så kanske räddar dolda likes hela Instagrams affärsidé. Kanske räddar det delar av den psykiska hälsan hos en generation som är uppväxta med möjligheten att jämföra och värdera med ett knapptryck.

Kanske kommer det här bidra till ett gillande av mer än bara flöden.

Kanske. Vi får väl se.