USA vill få loss tre fängslade amerikaner

Mötet mellan Margot Wallström och hennes nordkoreanske kollega har planerats intensivt under flera månader.

USA vill att Nordkorea bevisar sin goda vilja genom att frige amerikanerna Kim Dong-chul, Kim Sang-duk och Kim Hak-song.

Att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho åker utomlands är mycket, mycket sällsynt. Och i så fall gör han inte ett landsbesök utan deltar, som i höstas, i FN:s generalförsamling eller liknande.

Att Ri Yong-Ho landat i Stockholm är alltså i det närmaste unikt. Syftet var minst lika uppseendeväckande, att försöka få en fredlig lösning på den infekterade mer än 70 år gamla konflikten på Koreahalvön.

Vi backar bandet till i somras. I början av juli fyrar Nordkorea av en långdistansrobot som sannolikt hade kunnat nå USA. Men den slår ner i Japanska havet. Drygt två veckor senare fyras nästa robot av, den landade i Japans ekonomiska zon, även den i havet.

FN införde en rad nya sanktioner mot Kim Jong-Uns land. Men i september, under FN:s generalförsamling, kallar Donald Trump den nordkoreanske ledaren för ”raketmannen” och hotar att totalförstöra landet om de fortsätter att skjuta sina robotar.

Kim Jong-Un svarar med att hota Trump med att han kommer att få ”betala ett högt pris” för sitt uttalande.

Förhållandet mellan Nordkorea och resten av världen var då bottenfruset. Trump sade att militära angrepp mot Nordkorea inte kan uteslutas och Pyongyang hotade med kärnvapen. Men de senaste veckorna har hjulen snurrat desto snabbare.

Under Stefan Löfvens besök i Washington förra veckan stod det klart att det första toppmötet på ett decennium mellan Nord- och Sydkorea ska hållas i slutet av april. Ett par dagar senare lät den nordkoreanska regimen meddela att den är beredd att stoppa alla robot- och kärnvapentester och att Kim Jong-Un vill träffa president Trump i maj. Trump tackade ja.

Vad det nu handlar om är att skapa tillit mellan parterna så att det planerade toppmötet blir framgångsrikt. Det är bland annat om det som utrikesminister Margot Wallström (S) ska samtala med sin nordkoreanska kollega. Andra som deltar i diskussionerna är Sydkorea, USA och Japan.

Mötet har planlagts i månader. Förberedelserna beskrivs som intensiva under hösten och mycket intensiva sedan årsskiftet.

Margot Wallström har farit som en skottspole över Atlanten och fört ett tiotal samtal med den nu avskedade utrikesministern Rex Tillerson, både vid fysiska möten och i telefon. Wallström har också besökt Sydkorea under flera dagar som ett led i förberedelserna.

Sverige har inte självsvåldigt tagit på sig uppgiften att försöka få parterna att mötas. Det är en uppgift vi fått av de inblandade länderna. Det beror dels på att Sverige har en ambassad i Nordkoreas huvudstad sedan 1973 och där har agerat skyddsmakt åt bland andra USA.

Men det beror också på att Sverige för närvarande har en plats i FN:s säkerhetsråd vilket anses ge tyngd och trovärdighet. Agerandet har noga förankrats i Nord- och Sydkorea, Japan och USA.

Misstron mellan de inblandade är dock hög och det är det första hindret som måste övervinnas. Donald Trump har ju redan anslagit en mycket försonligare ton mot landet än den han använde sig av i somras.

Nordkorea kan bevisa att uppsåtet är ärligt genom att trappa ner retoriken och sluta med provokationerna och robotskjutningarna. Vill de ytterligare understryka allvaret i sina intentioner kan de frige de sista tre amerikaner som, veterligen, nu sitter fångna i Nordkorea och som USA gärna vill ha tillbaka.

De heter Kim Dong-chul, Kim Sang-duk och Kim Hak-song. Den förstnämnde är en affärsman som 2016 dömdes till tio års straffarbete för spioneri. De andra två jobbade som universitetslärare i Pyongyang och fängslades förra året på oklara grunder.