Valet blir en superrysare – bara 160 000 röster skiljer blocken åt

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2018-05-10

Valet blir en rysare.

På bara två månader har skillnaden mellan blocken krympt till mindre än hälften enligt Aftonbladet/Inizio. Nu skiljer det bara 160 000 röster mellan rödgrönt och blått.

Med undantag av månaderna efter förra valet och en period tidigt i höstas har Alliansen varit större än de tre rödgröna partierna under hela den här mandatperioden.

Så sent som i mars var de fyra borgerliga partierna 6,2 procentenheter större än de rödgröna. Men sedan dess har stödet ökat för både de rödgröna och Sverigedemokraterna medan det minskat för Alliansen.

Men i dagens mätning skiljer det bara 2,6 procentenheter mellan blocken. Det motsvarar drygt 160 000 väljare om valdeltagandet blir detsamma som i förra riksdagsvalet.

Det innebär i sin tur att valet kommer att bli en riktigt rejäl rysare. Dels för att marginalerna är små. Men också för att väljarna bestämmer sig allt senare.

2014 bestämde sig 59 procent för vilket parti de skulle lägga sin röst på under valrörelsen, det vill säga under sommaren eller veckan före valet. Det var rekordmånga.

Drygt 17 procent av väljarna bytte parti under den förra valrörelsen. Det var inte rekord men bara 0,5 procentenheter färre än under rekordvalet 2002.

Små marginaler, ombytliga väljare som bestämmer sig sent. Man förstår att valstrategerna redan biter på naglarna. Allt är oerhört ovisst.

Om vi specialstuderar de båda största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, kan vi konstatera att båda för närvarande ligger sämre till i opinionen än de gjorde i valet 2014.

Socialdemokraterna har tappat 4,4 procentenheter sedan valet. De har tappat var sjunde väljare, 14 procent, under mandatperioden. Det är illavarslande.

Enligt valforskarna vid Göteborgs universitet har Socialdemokraterna i genomsnitt tappat 1,2 procentenheter under valrörelserna sedan 1968. I förra valet var tappet 1,3 procentenheter. Med valrörelsen avses här sommaren före valet och valveckan.

Det innebär att om S-siffrorna inte snart återhämtar sig riskerar valresultatet bli lite drygt 25 procent. Det vore en katastrof för Socialdemokraternas självbild som knappt klarar att ta in att de skulle röstas bort efter bara en mandatperiod i regeringsställning. Det har inte hänt i modern tid.

Moderaterna har tappat 0,9 procentenheter sedan valet. Det motsvarar knappt fyra procent av deras väljare eller drygt 55 000 väljare.

Även Moderaterna brukar tappa stöd under valrörelserna. Men i lägre grad än Socialdemokraterna, i genomsnitt 0,5 procentenheter. Förra valets tapp var det genomsnittliga.

Moderaterna siktar på att göra ett bättre val än 2014. Men det kan bli svårt. Det förutsätter att deras valkampanj, som inleds med Sverigemötet i morgon i Göteborg, blir lyckosam. Det vet man aldrig i förväg.

Stödet för Sverigedemokraterna är det högsta hittills i år, 16,9 procent. Sannolikt har de tagit tillbaka en del som gått till Moderaterna och kanske Socialdemokraterna.

Det är inte säkert att det är bra för partier att plagiera delar av Sverigedemokraternas flyktingpolitik. Det kan i stället innebära att väljarna får för sig att gå tillbaka till originalet i ställer för att stanna hos kopian.

Man bör också notera att endast ett parti ligger under 4-procentsspärren i den här mätningen. Det är Miljöpartiet som har en brant uppförsbacke framför sig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.