Busch Thor går som en raket

Fördubblat förtroendet för KD-ledaren på mindre än ett år

KD:s Ebba Busch Thor går som en raket på partiledarhimlen. Förtroendet för henne har mer än fördubblats på tio månader.

Det visar Aftonbladet/Inizio om förtroendet för riksdagens partiledare.

Årets valrörelse blev ett genombrott för KD-ledaren Ebba Busch Thor. De usla opinionssiffrorna vändes till den första valframgången på tjugo år. I riksdagen ökade partiet med hela sex mandat.

Men också för Busch Thor personligen blev valet en framgång. I december förra året hade 19 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för henne. I dagens mätning har det ökat till mer än det dubbla, 41 procent.

Men den största förändringen i den här mätningen står statsminister Stefan Löfven för. Förtroendet för honom har ökat med hela fem procentenheter sedan dagarna före valet i september. Då gjordes den förra mätningen.

Ulf Kristersson (M) 43 procent (+2)

Moderatledaren lade för snart två veckor sedan ner försöken att bilda en alliansregering. Men trots det är han fortsatt den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.

Som vanligt på politikens högersida går Kristersson hem bättre bland män än bland kvinnor. Han har också höga förtroendesiffror i den yngsta väljargruppen, de som ännu inte fyllt 30.

Ulf Kristersson, Moderaterna.

Ebba Busch Thor (KD) 41 procent (+4)

I mätningen i december förra året hade alltså 19 procent stort eller mycket stort förtroende för KD-ledaren. I dag, drygt tio månader senare, är det mer än dubbelt så många, 41 procent.

Busch Thor fick sitt eget personliga genombrott under den månadslånga valrörelsen.

Till skillnad från de flesta andra kvinnliga partiledare har hon högre förtroende bland män än bland kvinnor. Det kan bero på hennes ibland ganska kyliga framtoning.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

Stefan Löfven (S) 39 procent (+5)

Förtroendet för S-ledaren har inte varit så högt sedan i våras. Både Stefan Löfven och Socialdemokraterna hade det motigt under valrörelsen.

Löfvens förtroendesiffror dalade och partiet gjorde sitt sämsta valresultat sedan Sverige blev en demokrati. Men sedan dess har det svängt uppåt. I ett oroligt politiskt läge ökar förtroendet för statsministern.

Men fortfarande är det hela 30 procent som helt saknar förtroende för Stefan Löfven. Det är en anmärkningsvärt hög siffra.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

Annie Lööf (C) 38 procent (+3)

Centerledaren är i ropet just nu. Många hoppas att hon blir statsminister i stället för Löfven eller Kristersson.

Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf är mer än fyra gånger så stor som de som röstade på hennes parti. Det visar på stor personlig styrka.

Som kvinna har Lööf, och så brukar det alltså vara, högre förtroende bland kvinnor än bland män. Hon har också starka siffror i den yngsta väljargruppen som kanske har lättare att identifiera sig med en drygt 30-årig kvinna än med en drygt 50-årig man.

Annie Lööf, Centerpartiet.

Jonas Sjöstedt (V) 37 procent (+3)

Liksom sin centerkollega har Jonas Sjöstedt förtroendesiffror som ligger skyhögt över det egna partiets valresultat. En förklaring kan vara deras tydlighet, till skillnad från vissa andra talar varken Sjöstedt eller Lööf i skägget.

Jonas Sjöstedt har, som den vänsterledare han är, sin största stödtrupp bland kvinnor. Och bland de unga. Men de fördelar sina gracer både till vänster och höger.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Jan Björklund (L) 33 procent (–4)

Liberalerna ökade svagt, 0,1 procentenheter, i valet. Det var den första framgången på tolv år.

Men trots det ligger förtroendet för L-ledaren Jan Björklund på en fortsatt hög nivå för en ledare för ett så pass litet parti. Sedan dagarna före valet har dock förtroendet för honom sjunkit.

Björklund har ungefär lika stort förtroende bland män, kvinnor och ungdomar.

Jan Björklund, Liberalerna.

Jimmie Åkesson (SD) 28 procent (-1)

Det är ganska vanligt att förtroendet för partiledare ökar med tiden. Det gäller dock inte SD-ledaren som ligger kvar och guppar på ungefär samma nivå, år ut och år in.

54 procent saknar helt förtroende för Åkesson.

Det skiljer stort mellan män och kvinnors förtroende för honom. 32 procent av männen och 23 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Bland väljare under 30 år ligger han också sämre till än i väljarkollektivet som helhet.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

Isabella Lövin (MP) 17 procent (-1)

Förtroendet för både det kvinnliga och det manliga språkröret är fortsatt urdåligt. Bland dem som trots allt har stort eller mycket stort förtroende överväger kvinnorna.

Isabella Lövin har dock stora problem i den yngsta väljargruppen.

Gustav Fridolin (MP) 16 procent (oförändrat)

55 procent av väljarna saknar helt förtroende för Gustav Fridolin liksom för Isabella Lövin.

Det är en uppförsbacke som heter duga och som gör att byten på språkrörsposterna nog blir nödvändiga under vårens kongress. Man ser nämligen inga tecken på att kurvan ska vända.

Fridolin kan dock glädjas åt en siffra. En femtedel av väljarna under 30 år har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin, Miljöpartiet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.