”Jag såg dig på tv och fasen vad fet du såg ut”

Man har ju hört att kameran lägger på 5 kilo, men det finns nåt värre, nåt som till och med får Topmodel-deltagarna att se riktigt välmående ut. Det var inte förrän jag träffade Ola Salo som jag förstod hela vidden (hihi) av det. Det var en riktigt pissig dag.

Jag var på mitt sämsta och svartaste humör. Jag var nere, sur, arg, irriterad och säkerligen lite pms:ig med, som grädde på moset. Min astmamedicin hade börjat sina så trots mitt skick tvingade jag mig ut för att besöka apoteket. Med luvtröjan neddragen i pannan och solglasögonen på kryssade jag mellan intet ont anande shoppare och gjorde allt för att undvika ögonkontakt.

”Bara fort in, fixa medicinen och sen hem till soffan igen”, tänkte jag.

Efter att otåligt ha knycklat min nummerlapp handsvettig i flera minuter, fick jag äntligen räcka fram mitt recept. Det är då hon tar till orda, apotekstanten.

”Jag såg dig på tv i går, du ser annorlunda ut i verkligheten.” ”Inte i dag, inte i dag, INTE I DAG!” Tänkte jag.

”Ja, det är nog för att jag har smink i tv”, mumlade jag.

”Nej, det är inte det”, fortsatte tanten, du ser mycket mindre ut så här i verkligheten.

”Vad i helvete”. Det galna är att jag nästan är övertygad att det på nåt skruvat, bakvänt sätt var menat som en komplimang. Fattar hon inte att det hon faktiskt säger är: ”Jag såg dig på tv och fasen vad fet du såg ut.” Och det är absolut inte första gången det händer.

Jag träffade Ola Salo i SVT-matsalen. (Han ska ju spela Jesus snart på Malmöoperan och han och hans ensemble lånar lite replokal hos oss.) På ämnet ”omvända komplimanger” kunde han upplysa mig om att han nyligen fått höra: ”Och jag som trodde du var liten och tjock..!”

Det kändes härligt att inte längre vara ensam, samtidigt som vi förfasades över människors otaktiskhet. Varför inte bara vara tyst ibland?

Dock var jag lite förbryllad, hur är det möjligt att nån kan se Ola Salo som ”liten och tjock”?  Det är ju helt orimligt! Sen kom vi på det: boven heter WIDESCREEN. Vi hade knäckt det.

Som Ola uttryckte det: ”Folk verkar mer måna om att deras tv ser stor ut än att få en kvalitativ upplevelse själva.”

Och jag håller med. Det är ju faktiskt samma sak som att lyssna på musik på fel hastighet.

Så snälla, tvinga oss inte att banta, kolla bara så att kanal-loggan i högra hörnet är helt rund, som en boll, inte som ett ägg, okej? 

Följ ämnen i artikeln