Säpo: Den ensamme terroristen är farligast

Terroristen i London agerade, såvitt vi vet, ensam.

Det är just det hotet Säpo varnar för i sin färska årsbok.

Mycket är ännu oklart om omständigheterna kring gårdagens attentat i Storbritanniens huvudstad.

Flera personer har gripits i razzior runt om i landet, men om morden på tre personer, dödssiffran kan tyvärr stiga, utfördes av en ensamvarg eller av en terrorgrupp återstår att se.

Noterbart är att Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett tal i dag pratade om ”terroristen” och inte om ”terroristerna”, men det är alldeles för tidigt att säga någonting definitivt om bakgrunden till dessa brott.

En hel del tyder dock på att det var en ensamagerande som slog till. Den typ av terrorist som Säpo i sin årsbok för 2016, publicerad för en vecka sedan, bedömer vara den troligaste gärningspersonen vid ett eventuellt attentat mot Sverige.

Flera exempel

Störst är risken att en sådan person har inspirerats av al-Qaida eller IS, enligt den svenska säkerhetspolisens analys. Som Taimour Abdulwahab, mannen som sprängde sig till döds på Bryggargatan i Stockholm under julhandeln 2010.

Men Säpo nämner även Anders Behring Breivik och den högerextremist som i fjol mördade den brittiska politikern Jo Cox som exempel på den här typen av terrorister.

För säkerhetstjänsterna över hela världen är detta fenomen en utmaning. Extremt komplexa attentat som de som fällde tornen på Manhattan tycks mer och mer ersättas av lågbudget-dåd med kniv eller lastbil.

Att stoppa ensamvargarna innan de slår till blir inte enklare av att analyser av genomförda terrorattacker visar att gärningspersonernas motiv har varierat och att det har varit svårt att hitta en profil som är utmärkande för just dem.

Inte helt hopplöst

Oftast handlar det om en kombination av personliga motiv, psykisk ohälsa och influenser utifrån. Viktiga ledtrådar, men det behöver inte se ut så och även om det gör det är variationerna stora.

Och som om det inte vore nog med dessa svårigheter ligger det i sakens natur att den ensamme hämnaren har få, om några, kontakter med andra personer och därför lämnar färre spår efter sig att upptäcka för säkerhetstjänsterna.

Men helt hopplöst är det inte att bekämpa detta hot. Studier har även visat att den folkskygge terroristen trots allt ofta avslöjar sina intentioner i förväg på ett eller annat sätt. Det kan ske genom inlägg i sociala medier eller antydningar till en nära släkting.

Säpo påpekar i sin årsbok att sådana signaler ska tas på allvar och förmedlas vidare till berörda myndigheter.

Det är ett viktigt råd. Ett eventuellt fängelsestraff för förberedelse till terrorbrott är ett avsevärt mycket bättre alternativ än att ha förstört sitt eget och många andra människors liv.