Löfvens taktik gick käpprätt åt helvete

S blev svagare, motståndarna starkare när han förverkligade sin dröm

Stefan Löfven har nått sina drömmars mål, att sätta spiken i kistan för det borgerliga samarbetet.

Men hela strategin havererade.

Inget blev det som skulle – utan tvärtom.

Socialdemokraterna gjorde 2019 sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati, 28,3 procent.

Sedan dess har stödet sjunkit ytterligare och ligger sällan eller aldrig över 25 procent i väljarbarometrarna.

När socialdemokraternas partistyrelse möttes för ett par veckor sedan meddelade Stefan Löfven att han på nytt tänkte kandidera för omval som S-ledare på kongressen i maj nästa år.

Beskedet möttes med tystnad. Det var inget gott tecken och sedan dess har det blivit ont värre.

Nu säger kommunalråd som Anders Rubin i Malmö öppet att Löfven inte kan sitta kvar som partiledare i nästa val.

Han och andra kommunala företrädare är rädda för att bli av med uppdraget och försörjningen. Det när nästan det värsta som kan drabba en partiledare.

När kommunalråden sätter ner foten och opponerar mot ledningen är det allvar. Så är det i alla partier, de är ryggraden och brukar få sin vilja fram.

Missnöjet med Löfven bygger på en katastrofal felkalkylering från hans sida. Hans plan gick snett, nästan redan från start.

Redan som nyvald partiledare slog Löfven fast att han tyckte att den gamla blockpolitiken, vänster och höger, var fördummande. Han ville få ett slut på den och pekade i en artikel 2013 ut Miljöpartiet, Liberalerna och Centern som sina favoriter.

I januari förra året nådde han sina drömmars mål. S och MP bildade regering. Den byggde på ett samarbete med Liberalerna och Centern.

Men sedan gick allting snett. Hela strategin gick åt skogen.

Stödet för Socialdemokraterna har sjunkit sedan förra senvåren. Om det vore val i dag skulle ännu färre lägga sin röst på S jämfört med i valet. Socialdemokraterna skulle på nytt slå ett historiskt bottenrekord.

Det var självfallet inte meningen att Löfven skulle nå sina drömmars mål – och samtidigt sätta krokben för sig själv. Men det är precis det han gjort.

Det andra som hänt sedan Löfven nådde sitt mål är att han fört samman de tre partierna på högerkanten så att de nu är ett politiskt block, eller i fall embryot till ett block.

M och KD har öppnar för samarbete med SD och gjort gemensam sak i vissa frågor. De är ett nytt högerkonservativt block, även om de själva har svårt att erkänna det.

Det kan inte heller ha varit avsikten.

Dessa tre partier har tillsammans mycket högre stöd i dag än de hade i valet. De tär också ett resultat av Löfvens strategi som inte heller var avsett.

Enligt Aftonbladet/Demoskop skulle nära 50 procent av väljarna lägga sin röst på dessa tre partier om det vore val i dag. Kristersson eller Åkesson – inte Löfven – skulle bli statsminister.

Stefan Löfven nådde sina drömmars mål – att splittra Alliansen, sannolikt för evigt. Men priset blev högt.

Socialdemokraterna har rekordlågt stöd. Och motståndarna är större än någonsin.

Stefan Löfven kan inte möta väljarna i ett val till om Socialdemokraterna inte ska tappa ännu mer styrka. Det är ett faktum, som nu kommunalråd börjar tala högt om.

Det kan vara början till slutet för Stefan Löfven som S-ledare.

”S blev svagare, motståndarna starkare när han förverkligade sin dröm”, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.