Coronakrisen kan kosta Trump valsegern

President Donald Trump försöker konsekvent tona ner effekterna av och riskerna med coronaviruset.

I stället för att ta en ledarroll klagar Trump över att kritikerna skyller krisen på honom.

Coronaviruset är den första inhemska kris under hans tre år vid makten som på allvar hotar Trumps återval.

När president Barack Obama hade att hantera ebola-krisen 2014 tillhörde fastighetsmiljardären Donald Trump hans argaste kritiker. Obama gjorde inte tillräckligt för att skydda det amerikanska folket, hävdade Trump.

Nu när han själv fått en hotande pandemi på halsen så är tongångarna helt annorlunda.

I början av corona-utbrottet uttryckte Trumps handelsminister Wilbur Ross till och med att utbrottet var positivt för USA och skulle se till att amerikanska jobb återvände till USA.

När börserna började falla i början av veckan twittrade presidenten att han tyckte läget på börsen såg bra ut. En direkt uppmaning till folk att köpa aktier och fonder till reapris. Problemet är bara att börsen fortsatt falla och nu står på sin lägsta nivå sedan januari förra året.

Ett klart bekymmer för Trump eftersom det är USA:s blomstrande ekonomi som hela tiden varit hans bästa försäljningsargument. Arbetslösheten är den lägsta i modern tid och tack vare hans gigantiska skattesänkningar har många fått mer pengar i plånboken.

När det ekonomiska läget försämras på grund av coronakrisen utgör den ett klart hot mot Trumps chanser att vinna presidentvalet i november.

Ovanpå det kommer också tvivlen om hans förmåga att hantera coronakrisen.

President Donald Trump försöker konsekvent tona ner effekterna av och riskerna med coronaviruset, skriver Wolfgang Hansson.

USA verkar ha fått sitt första fall av corona där personen varken varit i något land där smittan slagit rot eller träffat någon som varit där. Det handlar om en kvinna som insjuknade och fördes till ett vanligt sjukhus i norra Kalifornien. När läkarna begärde att få testa henne för corona fick de först nej med motiveringen att hon inte varit i Kina.

Utan skyddsutrustning

Sjukvårdspersonalen behandlade henne till en början utan skyddsutrustning vilket innebär att de riskerar att ha smittats liksom andra patienter på sjukhuset.

De testkit som till slut skickades ut var initialt felaktiga.

Debaclet kan vara en följd av att presidenten låtit montera ner en del av det skyddsnät som tidigare fanns för att hålla koll på infektionssjukdomar.

Trump lät ta bort den särskilda grupp inom Nationella säkerhetsrådet som Obama inrättade för att samordna arbetet mot farliga pandemier. Trump har också skurit ner kraftigt på budgeten till CDC, den myndighet vars uppgift är att övervaka infektionssjukdomar.

Nu säger presidenten att det går "väldigt snabbt" att anställa kompetenta experter om det behövs. Något som motsägs av personer med kunskaper i frågan.

– Du inrättar en brandkår i förväg. Du väntar inte tills det börjat brinna, säger Tom Inglesby, chef för Johns Hopkins Center for Health Security till Washington Post.

Ända sedan utbrottet startade i Kina har Trump konstant försökt tona ner hotet, rakt motsatt budskapet från Världshälsooganisationen, WHO och många regeringar i Europa.

Underblåser nationell panik

En av Trumps senaste tweets lyder:

"Bara ett fåtal fall i USA och det ser ut som spridningen i Kina är på väg ner. Världens länder arbetar bra tillsammans."

Det är en taktik som kan tänkas fungera ifall USA klarar sig undan med ett fåtal fall insjuknande. Men blir det många i USA som insjuknar kan det slå tillbaka mot presidenten.

Ett annat återkommande tema i Trumps kommentarer är hans klagomål över att motståndarna försöker utnyttja krisen mot honom. Som vanligt är media en av de stora syndabockarna i Trumps ögon.

"CNN gör vad de kan för att driva fram en nationell panik kring viruset", twittrar presidenten. "Extremvänsterkanalen låter bli att intervjua någon som inte skyller på president Trump".

Ingenstans i Trumps kommentarer finns det någonting som tyder på att han bryr sig om hur viruset kan drabba vanliga amerikaner. Allting handlar om hur media och demokraterna är elaka mot honom.

Trump har rätt i så motto att han får mycket kritik i media för sitt sätt att hantera krisen. Omslaget på tidskriften The New Yorker där presidenten har ett andningsskydd för ögonen i stället för munnen är inte bara komisk utan sammanfattar vad som många bedömare ser som hans brist på agerande.

Donald Trump har utnämnt sin vicepresident Mike Pence till högste ansvarig för coronakrisen. Pence första åtgärd var att beordra att alla uttalanden från ansvariga myndigheter ska gå via honom. Forskare och experter ska inte uttala sig om läget eller vad de vet. Det är Trumps närmaste man som ska sköta det.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen