Skräcksiffror för Fridolin (och Lövin)

Gustav Fridolin är den partiledare som svenska folket har allra minst förtroende för. 55 procent saknar helt tilltro till språkröret.

Även för hans kollega Isabella Lövin är tilliten mycket lågt enligt Aftonbladet/Inizios nya mätning.

Gustav Fridolin är den partiledare som svenska folket har allra minst förtroende för. 55 procent saknar helt tilltro till språkröret.

Även för hans kollega Isabella Lövin är tilliten mycket lågt enligt Aftonbladet/Inizios nya mätning.

Krisen för Miljöpartiet är inte över. Partiet har inte bara lågt stöd i väljarbarometrarna. Förtroendet för de båda språkrören är också i botten.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte längre den partiledare som flest väljare helt saknar förtroende för. Nu toppas bottenligan av språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin.

Han ligger också i botten på listan över vilka partiledare svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för. Bara 13 procent har det för Fridolin.

Tyvärr, om man ser det ur Miljöpartiets synvinkel, är läget bara en nyans bättre för Miljöpartiets kvinnliga språkrör, biståndsminister Isabella Lövin.

45 procent saknar helt förtroende för henne, 16 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det placerar henne näst sist i förtroendeligan, snäppet högre än Fridolin.

En annan som har det motigt är inte helt oväntat M-ledaren Anna Kinberg Batra. Lika många, 40 procent, saknar helt förtroende för henne som för V-ledaren Jonas Sjöstedt. Bara en knapp fjärdedel av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Annie Lööf (C).

Annie Lööf (C) 45 procent + 4 %

Medvinden för Annie Lööf fortsätter. För fjärde mätningen i rad är C-ledaren den partiledare som svenska folket har störst förtroende för. Sett med ett års perspektiv är uppgången remarkabel. Sedan mätningen i juni förra året har andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för Lööf ökat med 20 procentenheter.

Stödet är jämt fördelat mellan olika väljargrupper med undantag av den yngsta. Där är förtroendet för Lööf ännu högre än bland kvinnor och män.

Hos centerväljarna är hon nästan gudinna. 98 procent har stort eller mycket förtroende för henne. Bättre kan det knappast bli.

Stefan Löfven (S)

Stefan Löfven (S) 39 procent + 6 %

Förtroendet för Stefan Löfven har inte varit högre sedan han blev statsminister för snart tre år sedan. Andelen som har stort eller mycket stort för Löfven ökar med hela sex procentenheter jämfört med den förra mätningen som gjordes i mars.

Den nya siffran gläder säkert både honom och hans parti. Men normalt sett borde statsministern toppa förtroendeligan.

Som vanligt är det betydligt fler kvinnor än män som har stort eller mycket stort förtroende för statsministern. Om bara kvinnor hade rösträtt skulle riksdagen ha en rödgrön majoritet.

Också Löfven har starkt stöd av de egna väljarna. 93 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Jan Björklund (L)

Jan Björklund (L) 33 procent + 5 %

Också Björklund noterar sin högsta förtroendesiffran sedan valet och även han gör en stark framryckning i den här mätningen.

Man skulle kunna beskriva det är en arbetsseger. På den här sidan nyår har Jan Björklund slitit som en varg för att sätta strålkastarljuset på sig och sitt parti. I det senaste utspelet ville han stoppa utvisningarna till Afghanistan med hänsyn till det försämrade säkerhetsläget i landet.

Björklund är dock en man för män. 38 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för Björklund jämfört med 28 procent av kvinnorna. Även bland ungdomarna har L-ledaren en del att jobba med.

Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V) 32 procent + 4 %

Sjöstedt noterar sitt näst högsta förtroende sedan valet 2014. Kvinnorna rankar Sjöstedt högre än männen, ungdomarna har han också med sig. 97 procent av Vänsterpartiets väljare har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD) 27 procent Oförändrat

Också SD-ledaren är en partiledare som män uppskattar i högre grad än kvinnor. 33 procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för honom jämfört med 24 procent av kvinnorna.

Med de yngsta väljarna har Åkesson, liksom hans parti, det besvärligare. 23 procent av väljarna under 30 år har stort eller mycket stort förtroende för honom. Åkesson har lika stort förtroende bland sina egna väljare som Stefan Löfven. 93 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Anna Kinberg Batra (M).

Anna Kinberg Batra (M) 23 procent - 2 %

Förtroendet ökar för alla partiledare i den här mätningen utom för två. Den ena är M-ledaren, den andre Gustav Fridolin. Det är symtomatiskt, det är de partierna som har de största problemen just nu.

Uppförsbacken är alltså inte över för Anna Kinberg Batra. I mars förra året hade 33 procent stort eller mycket stort förtroende för henne. Sedan dess har det minskat med tio procentenheter. Sju av tio M-sympatisörer, 71 procent, har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Ebba Busch Thor (KD)

Ebba Busch Thor (KD) 21 procent +1 %

KD-ledaren är tillbaka efter en kortare föräldraledighet. Den har hon klarat utan att förtroendet för hennes person har minskat. Det tenderar annars ofta att korrelera med hur mycket partiledaren syns och märks - i positiva sammanhang.

Fler män än kvinnor har stort eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor. Bland de yngsta väljarna ligger hon bättre till än i någon annan väljargrupp.

Isabella Lövin (MP)

Isabella Lövin (MP) 16 procent + 1 %

Lövin valdes till nytt kvinnligt språkrör efter Åsa Romson för drygt ett år sedan. Men hon har fortfarande inte fått fäste bland väljarna. Förtroendet för henne är mycket lågt, även om man tar med i beräkningen att hon tillhör ett litet parti.
Lövin går inte hem bland ungdomar och har större problem med de manliga än de kvinnliga väljarna.

Gustav Fridolin (MP)

Gustav Fridolin (MP) 13 procent - 1%
För Gustav Fridolin blev valet en vändpunkt. Innan dess var han ett underbarn med höga förtroendesiffror och stark medvind. Men efter valet vände det. Då visade det sig nämligen att det inte räcker med att prata, sitter man i regeringen måste man också göra något.
I mars 2015 hade 27 procent stort eller mycket stort förtroende för MP-röret. Nu är det knappt hälften så många.
Fridolin har sina främsta vapendragare bland kvinnorna. Männen och de unga är betydligt mer tveksamma.
Men den interna dragkampen om MP-väljarnas gunst vinner Fridolin. 68 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för honom. Siffran för Isabella Lövin är 62 procent.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.