Lär ta ett tag innan vi märker att Öland ockuperats

Den ökade oro Ilko talar om syftar specifikt på ölänningarnas.

– Oron har ökat och man ska ta oron på allvar. Den som säger detta är Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm i en intervju i Expressen.

Uttalandet kommer efter att både civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) och Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén gått ut och sagt att det kan bli krig i Sverige.

Detta att det kan bli krig i Sverige har skrämt upp många och med många menar jag en del barn, jag har för mig en krönikör i Aftonbladet och möjligtvis P3:s Linnéa Wikblad.

 I och för sig har tydligen ansökningarna till Hemvärnet ökat med 700 procent, källa: kanske Filip Hammar. Men det krävs inte många personer för att öka ansökningarna till Hemvärnet med 700 procent. Jag tror sju.

De enda, förutom alla andra, som inte är oroliga är Göran Greider och Finland. Båda har gått ut och gjort sig lustiga över de som blivit uppskrämda av nyheten att det kan bli krig i Sverige. Men de ska ju alltid hålla på och tuffa sig.

Hur som helst blev ändå de jag tidigare nämnt rädda över att det kan bli krig i Sverige. Tur att de inte är medvetna om allt annat som kan hända i Sverige. Listan på saker som kan hända i Sverige kan ju göras hur lång och hemsk som helst och det är väl bara fantasin som sätter stopp.


Men tillbaka till Ilko. 

Den ökade oro han talar om syftar specifikt på ölänningarnas. Ilko var i och för sig orolig över läget redan 2022, då han och hans kommunalrådskollega i Mörbylånga kommun, Matilda Wärenfalk (S), skickade en skrivelse till den dåvarande försvarsministern. De ställde frågan om vilken hotbild det finns mot Öland och hur den kan mötas. 

Nu har Ilko skickat en till sådan fråga, till den nuvarande försvarsministern.

Eftersom försvarsministern, vem nu det är, antagligen är för upptagen med annat kommer i stället jag att besvara Ilkos frågor.

På den tidigare frågan om vad hotbilden mot Öland är och hur den ska bemötas svarar jag: Vet ej – och inte med mycket (läs: alls).


I skrivelsen från Ilko står bland annat ”I våra ögon är Öland en av de viktiga strategiska öarna i Östersjön som motiverar militär närvaro”.

Detta är ingen fråga men jag är glad att Ilko skrev ”i våra ögon” då det tyder på självinsikt, eftersom Öland ju inte är det i någon annans ögon.

Ilko påpekar att det finns för få skyddsrum på Öland och undrar hur det ska lösas. Mitt svar på det är att det nog är lugnt. Och skulle det mot förmodan börja bombas – så spring ut på Alvaret och uggla ett par timmar tills det är över.

Ilko säger också: ”Om inte bron är brukbar, vad händer då? Vi är en stor matproducent som bidrar ganska mycket till både regionens och landets livsmedelsförsörjning.” Här är väl betoningen riktig tung på ordet ”ganska” va? Trist, så klart, att bli av med ganska mycket mat men oroa er inte Öland. Vi på fastlandet kommer säkert att klara oss.


Här vill jag ta och lugna alla på Öland rent allmänt med att ni behöver absolut inte oroa er för att vi kommer drabbas om något händer er.

Har för mig att det kommer ta oss här på jorden åtta minuter innan vi märker att solen har slocknat. Ska man översätta det till den här frågan så kommer det nog ta ett par månader innan vi blir medvetna om att Öland ockuperats. Till slut ska väl någon i Kalmar åka och spela minigolf i Böda, i brist på annat att göra, och då kommer det väl uppdagas. Tråkigt att det inte blev någon minigolf. Men å andra sidan är ju minigolf inte så där jättekul direkt. 

Hur som helst, Ilko och Öland, supergulligt att ni bryr er så mycket om vårt välbefinnande. Och ni är en helt okej ö. Men er kan vi ha eller mista.