Alliansens SD-öppning föll på S

Förut sade M-ledaren Ulf Kristersson att han inte tänkte samtala, förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna.

Nu har han, och Alliansen, ändrat sig.

De vill ge SD mer makt.

Alliansen är överens om att Sverigedemokraterna efter valet ska få besätta ordförandeposter i riksdagens utskott i proportion till sitt valresultat.

Uppgörelsen sprack dock när Socialdemokraterna sade nej. Det var en förutsättning för att Alliansen skulle gå vidare med sin plan.

– Jag ser inget skäl att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande genom att ge dem utskottsordförandeposter, sade Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen till nyhetsbyrån TT.

Den nya inställningen till SD är en stor förändring. Under de åtta år som partiet suttit i riksdagen har de varit utestängda från befattningar som ordförande eller vice ordförande i utskotten.

De är centrala i riksdagens arbete. Det är i utskotten som förhandlingar mellan regeringen och oppositionen förs. Det är där besluten fattas i realiteten, det är där kompromissandet sker.

Alliansen avviker alltså från sin tidigare ståndpunkt, att inte ta i Sverigedemokraterna ens med tång som förre M-ledaren Fredrikt Reinfeldt uttryckte sig.

Den nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson har också varit kompromisslös. I en intervju i Dagens Nyheter i november förra året sade han:

– Jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna.

Men det vill han alltså göra. Kristersson har tvärvänt liksom resten av Alliansledarna.

Man kan tycka att lappkastet är logiskt. Sverigedemokraterna fick redan efter förra valet posten som andre vice talman, som gick till Björn Söder, som ett resultat av att man fick 12,9 procent av rösterna till riksdagen. Just det uppdraget fick partiet alltså i proportion till sin storlek. Men inte några andra.

Men talmansuppdraget går ut på att hålla ordning på riksdagens debatter. Inte se till att riksdagen kompromissar sig fram till ett beslut.

Det kommer att bli en ännu tyngre uppgift efter höstens val som ser ut att resultera i ett svårare parlamentariskt läge än det nuvarande. Tuppkammen växer på Sverigedemokraternas huvuden.

I förlängningen borde alliansbeslutet leda till att Sverigedemokraterna ingår i riksdagens kvittningssystem och därmed räknas in i Alliansens eventuella regeringsunderlag.

Sverigedemokraterna har hittills inte ingått i kvittningssystemet. Det går ut på att utjämna de röstskillnader mellan den röda och den blå planhalvan i politiken som beror på sjukledigheter, resor och annan kortare frånvaro. I korthet: om två sossar är på resa medan Moderaterna är fulltaliga får två M-ledamöter avstå från att rösta i kammaren.

Alliansens beslut innebär helt klart en normalisering av Sverigedemokraterna. Den utvecklingen har varit på gång länge i kommunerna men har inte ens där inneburit att partiet släppts in i kommunstyrelsen och blivit en del av styrelsen.

Man kan tycka vad man vill om det men utvecklingen i Sverige går i samma riktning som i våra grannländer. I Norge sitter Framstegspartiet, ett populistparti, i regeringen. I Finland sitter Nya alternativet, tidigare Sannfinländarna, ett EU-kritiskt och invandrarfientligt kverulantparti, också i regeringen. Medan Dansk folkeparti, som har samma inriktning som Nya alternativet, ingår i den danska regeringens parlamentariska underlag.

Man anar en viss lättnad i Annie Lööfs och Jan Björklunds reaktioner på att Socialdemokraterna sköt Alliansens uppgörelse i sank. Kanske hade de i smyg hoppats på det sedan Ulf Kristersson och Moderaterna lyckats få igenom sin vilja i Alliansen.

Om Sverigedemokraterna beställer tårta till dagens eftermiddagsfika borde ingen bli förvånad. Utvecklingen går i deras riktning.

Sverigedemokraterna har representanter i samtliga riksdagsutskott, totalt 15 stycken.

Men de har ingen ordförande eller vice ordförande eftersom de andra partierna inte har velat dela med sig av dessa viktiga uppdrag.

Alliansen vill att posterna ska fördelas utifrån partiernas storlek i riksdagen efter valet.

Varken Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet stödjer förslaget.

– Jag tycker att det är olyckligt att fler och fler partier vill legitimera Sverigedemokraterna, säger Mia Sydow-Mölleby, gruppledare (V). (TT-Aftonbladet)

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.