Chockad? – Det var meningen ...

STÄLLER UPP Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell tillhör de europeiska ministrar som ställer sig upp och säger att de med alla medel ska minimera skadorna av finanskrisen. Meningen? Vi ska bli chockade av välvilligheten och återfå förtroendet för de finansiella systemen.

Känner du dig förtroendechockad?

Trist.

Det var meningen.

Det pågår en gigantisk räddningsaktion över hela världen. I land efter land ställer sig regeringschefer och finansministrar upp och säger att de med alla tillgängliga medel ska minimera skadorna av den pågående, storskaliga finanskrisen.

Återfå förtroendet

Meningen är att vi, finansmarknadens aktörer och alla andra inblandade ska chockas av välvilligheten och återfå förtroendet för de finansiella systemen. Så ska påfrestningarna på bankerna minska och lugnet återvända.

Men problemet är att samordningen varit minimal. Inom EU, där kapitalet rör sig helt fritt över gränserna, har länderna snarast blivit konkurrenter. Inte en gemensam, trygg hamn.

– Om alla länder försöker lösa problemen var för sig, kommer ett lands lösning att vara ett annat lands problem, som finansminister Anders Borg uttryckte sig när EU:s 27 finansministrar samlades till krismöte i Luxemburg i går.

Så nu ska länderna samordna sig för att förtroendechocka medborgare, banker och handlarna på finansmarknaderna.

Finansministrarna enades om en skiss till ett gemensamt handlingsprogram som ska klubbas när stats- och regeringscheferna träffas för det som utvecklats till ett finansiellt krismöte i Bryssel nästa vecka. I korta drag ser det ut så här:

Insättningsgarantin mer än fördubblas till 480 000 kronor. Vissa länders regeringar kommer att införa, eller har redan infört, en ännu högre garanti.

Den svenska är sedan i måndags en halv miljon kronor. Så mycket pengar garanterar staten att vi får tillbaka om en bank går i konkurs. Finland kommer av konkurrensskäl att hålla sig till samma summa.

Bankernas redovisningsregler ska skärpas från halvårsskiftet.

Nationella nödfonder kan inrättas. Varje land får avsätta pengar till en sådan fond för att ta pengar ur om banker behöver stöttas.

Medlemsländerna ska jobba för att oskäliga ersättningar till vd:ar och andra toppchefer i banker och finansbolag försvinner.

Statsskuldväxlar

Riksbanker över hela världen har gått in med pengar. Riksgälden i Sverige säljer trygga statsskuldväxlar för allt vad tygen håller. Finansministrar och regeringschefer gör blixtaktioner. Det politiska systemet anstränger sig kort sagt så tyget nästan spricker för att lugna oss.

Men hittills har aktionerna snarast haft motsatt effekt. Eftersom makthavarna inte är lugna infinner sig inte ron, inte ens i Sverige med ett av världens stabilaste banksystem.

Massiva räntesänkningar

I går fortsatte börserna brant utför. I butikerna reas höstkläderna redan. Det går rykten om massiva räntesänkningar.

Innan förtroendet är tillbaka kommer det, tyvärr, att dröja ganska länge. Hur välvilligt det politiska systemet än behandlar de skakiga bankerna – och de som bara behöver tillfällig hjälp att låna pengar till rimliga priser.

Följ ämnen i artikeln