Sjukvården kan bli sossarnas räddning

Socialdemokraternas hopp står till sjukvården. Det är en het fråga bland väljarna och en där S har hög trovärdighet.

Det är nog det närmaste man kommer en quick fix.

I flera opinionsmätningar har stödet för Socialdemokraterna sjunkit rejält på senare tid. I Sifo uppmättes det till rekordlåga 24 procent. I landets näst största stad, Göteborg, skulle bara 15 procent lägga sin röst på S om det vore val idag.

Det är alltså kris och befinner man sig i en sådan gäller det att blicka ut över hela fältet för att se var ljusglimtarna finns.

Men spanar Stefan Löfven ut över den europeiska kontinenten finns inte mycket hjälp att hämta. Tvärtom går det dåligt för de flesta S-partier i EU.

I valet i höstas fick tyska SPD 20,5 procent. Det nederländska systerpartiet gick från 25 till 6 procent i valet förra våren. I det franska parlamentsvalet i maj 2017 gick Socialistpartiet från 280 till 29 mandat, en ren och skär katastrof.

Hittills har de nordiska partierna hjälpligt hållit ställningarna. I senaste valen fick partiet stöd av 27 procent i Danmark, 26 procent i Norge men bara 16,5 procent i Finland.

Nu kan smittan alltså ha nått de svenska Socialdemokraterna som varit det dominerande partiet sedan Sverige blev en demokrati.

Egentligen finns det bara en framgångsrik S-ledare i EU just nu. Det är brittiska Jeremy Corbyn som tog sitt parti från 29 till 30,5 procent av väljarna i parlamentsvalet för tre år sedan.

Men Corbyns Labour driver en utpräglad vänsterpolitik. Är det svaret på de svenska Socialdemokraternas problem?

Kanske inte. Stefan Löfven har nyligen definierat om sitt partis politiska hemvist från politikens vänsterhalva till att kalla Socialdemokraterna för ett ”mittenparti”.

Men lite mer vänsterpolitik skulle nog inte skada. För det första tycker de flesta S-väljare att de är vänster. För det andra visar en mätning från Aftonbladet/Inizio att 39 procent av Socialdemokraternas väljare tycker att Vänsterpartiet är näst bästa parti och att tio procent tycker att Miljöpartiet är näst bäst.

49 procent väljer alltså ett annat vänsterparti medan bara 23 procent väljer något av Alliansens partier. Liter mer vänster alltså, men inte för mycket.

Motsättningen mellan vänster och höger mobiliserar fortfarande S-väljare. Det är mot den bakgrunden man ska se partiets fäbless för ”stopp för vinster i välfärden” trots att de inte alls vill ha ett totalstopp.

Därför kan partistrategerna ha stönat när regeringens förslag om att vissa ensamkommande flyktingbarn kan få stanna ytterligare en tid splittrade Alliansen. Det gör det svårare att måla upp en stor ond höger på kollisionskurs med en god vänster.

För närvarande domineras den politiska debatten av två frågor som inte gynnar Socialdemokraterna, migration och lag och ordning. De vill prata välfärd men det vill inte så många andra.

Det kan finnas ett halmstrå för Socialdemokraterna att ta tag i, sjukvården. Det är den viktigaste politiska frågan just nu enligt väljarna. Och den ryms inom det vida begreppet ”välfärd”.

Med en klar och tydlig politik för hur vårdköerna ska kortas och personalen stanna i yrket skulle Socialdemokraternas opinionssiffror ha chans att lyfta.

Men det förutsätter alltså tydlighet. Och det är för närvarande inte partiets bästa gren.

Socialdemokraterna i siffror

Valet 2014: 31 procent
Aftonbladet/Inizio maj 2018: 26,6 procent

Skillnaden motsvarar omkring 270 000 väljare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.