Instabilt Tyskland nytt hot mot Europa

När de svenska socialdemokraterna förlorade sitt herravälde var det ett politiskt jordskred.

På samma sätt har en ny era nu inträtt i tyska Bayern.

De konservativa kristdemokraternas jättetapp innebär stora problem för Angela Merkel och Europa.

I dessa tider hade vilket parti som helst varit nöjt med att få 35 procent av rösterna. Men inte kristdemokratiska CSU i Bayern. 

De har styrt den välbärgade tyska delstaten i ensamt majestät ända sedan andra världskriget. Att de nu tappar dryga 12 procent jämfört med förra valet är en politisk jordbävning. Ett historiskt skifte.

Ska de regera vidare måste de ta hjälp av något eller några av de övriga partierna. Vilka de blir är än så länge för tidigt att säga. Den politiska baksmällan är för stark.

Vad som kommer att hända med partiledaren och tillika inrikesministern Horst Seehofer är också oklart. Kan han överhuvudtaget sitta kvar efter ett så här massivt valnederlag?

Den legendariske CSU-ledaren Franz Josef Strauss varnade för att CSU aldrig fick låta något parti utmana dem från höger. Men det är precis vad som hänt den här gången.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, får enligt vallokalundersökningarna 11 procent av rösterna. I förra valet ställde de inte ens upp så resultatet är en jätteframgång.

Partiet sitter nu i 13 av Tysklands 16 delstatsparlament. I de nationella valen förra året fick de nästan 13 procent av rösterna. I många delstater i Östra Tyskland har de över 20 procent.

Många experter trodde att Bayern var immunt mot AfD eftersom CSU är ett så konservativt parti. Långt mer höger än Merkels CDU. Men det verkar som flyktingfrågan knäckte de bayerska kristdemokraterna.

Under flyktingkrisen 2015 regerade de precis som nu ihop med förbundskansler Angela Merkels CDU. Hon genomdrev sin mer flyktingvänliga politik mot CSU:s vilja. Men det verkar som väljarna ändå straffat Horst Seehofer och hans gäng. Detta trots att Seehofer gång på gång markerat mot Merkel och stått för en mycket mer restriktiv migrationspolitik.

Merkels nya koalitionsregering har genomgått ett antal kriser de senaste månaderna på grund av att Seehofer öppet fronderat mot Merkel. Ändå blir han straffad.

Det kan inte ses som annat än ett paradigmskifte i tysk politik. Åren där CSU dominerat bayersk politik är definitivt över.

Men partiet utmanas både från höger och vänster. AfD:s framgångar är på sätt och vis väntade. Mer överraskande är miljöpartiet De grönas starka resultat, enligt vallokalsundersökningarna får de 18 procent av rösterna. Därmed blir de nästa största parti. En position som de tar över efter socialdemokratiska SPD som gör ett katastrofval och nästan halveras till strax under tio procent.

Valresultatet riskerar  att ställa till det för Merkels bräckliga koalitionsregering. CSU kommer att känna ett behov av att ytterligare markera sin särställning för att försöka få tillbaka väljarnas förtroende. Det gör det ännu svårare för Merkel att sy ihop kompromisser med SPD. Särskilt i migrationsfrågan.

För första gången sedan andra världskriget framstår Tyskland som politiskt instabilt. Det är inte längre självklart att de traditionellt stora partierna ska styra. Dessutom verkar Angela Merkel ha förlorat en del av sitt grepp om tysk politik. Alla inser att hon inte kommer att ställa upp för en ny mandatperiod om hon lyckas hålla sig kvar till 2021. Problemet är att det inte finns någon självklar kandidat som kan ta över.

Europa behöver en ledargestalt mer än någonsin i denna era där Donald Trump slår split mellan EU-länderna. Vem ska inta den rollen när Angela Merkel försvinner?

Det politiska jordskredet i Bayern riskerar att sprida sig till övriga Tyskland och till slut till hela Europa.