Slåss för ditt liv – Säpos råd till politiker

Säpo har skickat en broschyr om personlig säkerhet till alla folkvalda i Sverige.

25 000 personer har fått råd om hur de ska skydda sig. Tonläget är delvis dramatiskt:

"Du får bara en chans, agera kraftfullt och med fokus på att rädda ditt liv."

Så står det på sidan 65 under rubriken "Fem steg vid ett terrorattentat.

När broschyren publicerades i samband med Folk & försvar–konferensen i Sälen tidigare i vinter nämnde media den mest i notisform, om den nämndes alls. Jag såg den första gången i tisdags när jag besökte kommunfullmäktige i Linköping. Den mörkgråa broschyren låg på varje ledamots plats.

Så blir en liten skrift något större än en instruktionsbok: en berättelse om vårt samhälle.

"I och med ditt politiska engagemang bör du och dina närmaste kolleger regelbundet reflektera och analysera om ni är utsatta för risker."

"Undvik att ta emot okända besökare i enrum... Förbered dig också så att du enkelt kan lämna rummet och larma... variera färdväg och restider..."

Detta är alltså råd som riktas till ledamöter i fritidsnämnden i Linköping, kommunstyrelsen i Säffle, miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Arjeplog. Kommunal politik betraktas ibland med rätta som förkroppsligandet av den tröga, tråkiga demokratin. Utdragna sammanträden. Detaljfrågor. Utbyggnad av en idrottsplats. Hur ska man locka fler företag till kommunen?

"Placering av scen och talarpodium: Målsättningen bör vara att huvudpersonen ska ha 'ryggen fri'... Undvik därför platser mitt på en yta med folk runtomkring."

Samarbetsorganisationen Sverige kommuner och landsting, SKL, erbjuder numera gratis hjälp till kommunerna för att utveckla säkerhetsarbetet. SKL hade utbildning för fullmäktige i 93 kommuner 2017 och ska besöka ytterligare ett 70–tal i vår.

Lena Langlet på SKL är ansvarig för satsningen mot hat, hot och våld. Cirka 25 procent av ledamöterna var utsatta 2016. Det var en ökning med fem procent jämfört med 2014.

– Ledamöter tillämpar självcensur, det är en sak som kommer upp på våra utbildningar, säger Langlet. Man avstår från att uttala sig. Man avstår från att vara med på vissa möten om känsliga frågor.

SKL har gett Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i uppdrag att granska vad som skrivs om kommunstyrelsernas ordföranden på nätet. FOI ska särskilt granska invandringskritiska sajter.

– Det är ett allvarligt hot mot det demokratiska systemet när politiker tillämpar självcensur eller hoppar av på grund av hot, säger Lena Langlet.

Hon är svårpratad, som ansvariga för säkerhetsfrågor ofta är. Jag ringer Niklas Åström som är säkerhetschef i riksdagsförvaltningen. Även han är tystlåten och försiktig.

– Vi har löpande ärenden som faller inom olaga hot-karaktär. Det ligger på en hög nivå.

Den grå broschyren ser ut som tusentals andra broschyrer som myndigheter öser över medborgarna. Tjockt, fint papper. Snygga svartvita bilder. Pedagogisk grafik.

"Om man bedömer att en gärningsman upptäcker de flyende personerna, är det bättre för de flyende att ta skydd. Ta tillflykt till en konferenslokal, skolsal eller ett annat rum som går att låsa eller blockera. Försök att vara tyst. Lås och släck ljuset..."

Så står det i en skrift till svenska folkvalda, valåret 2018.

Följ ämnen i artikeln