Skäggolja är ett av vår tids största mysterier

Ni läste antagligen också den där artikeln om de ilskna ­vättarna längs E4:an norr om Gävle.

Redan när vägen planerades för 30 år sedan skickade ­representanter för ortsbefolkningen brev till Vägverket. Att dra en motorväg tvärs över trollens, tomtarnas och vättarnas hem var att be om trubbel. Oknyttet skulle ställa till sattyg.

Nu blev det faktiskt så att just den sträckan blev mer olycks­drabbad än genomsnittet. Men det är förstås inget en modern människa fäster sig vid. Poängen med artikeln var en annan, nämligen att ge läsarna tillfälle att klucka lite välvilligt över en kvardröjande rest av gamla tiders vidskepelse. Inget sänder en lika varm känsla av självgod förnuftstro genom kroppen.

Så låt mig få göra den där mysigt modernt vetenskapliga stortröjan en aning stickig.

Skäggolja. För ett par månader ­sedan skulle de flesta expediter trott att man drev med dem om man ­frågade efter sådan. Skäggolja? Är det som ögonmått?

Nu, ett ögonblick senare, står små flaskor med skäggolja överallt. Eller åtminstone på de aningen flådigare krämardiskarna i detta rike.

Skäggolja. Och det är inte ett märke. Jag har räknat till åtminstone tre eller fyra tillverkare som tävlar om att få smörja hipsterskäggen. Olika dofter, olika förpackningar, olika ­färger, olika typsnitt. Det är som om samtliga svenska detaljhandlare vaknade upp en morgon, uppskattningsvis i slutet av november, och samfällt sade sig att vad världen behöver är ett anständigt utbud av skäggolja.

Låt mig nu fråga er: hur förklarar ni detta? Visst, jag är nationalekonom i grunden, så jag begriper det här med marknader. Men jag är också tillräckligt mycket nationalekonom för att veta när ekonomiska för­klaringar är skenförklaringar. Och det finns inget trovärdigt ­ekonomiskt svar på frågan hur skäggolja plötsligt blir en basvara.

Vår moderna vardag är full av mysterier av det här slaget. Tidigare generationer var fantasifulla nog att erkänna det och göra det obegripliga begripligt genom att ta till skrock och vidskeplighet. Vi använder oss av ­förnuft och vetenskap. Men vår vanligaste strategi är faktiskt en helt ­annan: vi låtsas som om det oförklarliga är alldeles självklart.

Plötsligt står skäggoljan där och vi beter oss som om det vore den naturligaste saken i världen. Som om skäggoljan vore en av våra äldsta polare. Snacka om själv­bedrägeri.

Är ni alldeles säkra på att det inte var tomtarna som ställde fram skäggoljan, en natt i november?

Dagens byggnad

Lateranbasilikan är Roms domkyrka och den äldsta kyrkan i bruk i västvärlden. Den uppfördes under tidigt 300-tal, men har renoverats och byggts om flera gånger. Den nuvarande fasaden ritades av Alessandro Galilei och stod färdig 1735.

Dagens fakta

Den senaste påven som hade skägg var Innocentius XII, död år 1700.

Följ ämnen i artikeln