Är Trump-fördämningen på väg att brista?

Donald Trump och Nikki Haley 2018.

En rad rädda män har stått vid sidlinjen ovilliga att utmana Donald Trump som republikanernas presidentkandidat nästa år.

Till slut klev en kvinna med vassa klackar fram.

Nikki Haleys chanser att vinna nomineringen får anses små men genom att hon brutit ett tabu kan vi snart få se en räcka utmanare.

När Donald Trump gick ut rekordtidigt i november förra året och meddelade att han ställer upp i presidentvalet 2024 så var hans främsta syfte att avskräcka andra utmanare.

Trump är fortfarande den överlägset mest populäre kandidaten bland republikanska väljare och alla som funderar på att utmana honom riskerar att dra på sig hans kärnväljares vrede. Dessutom riskerar de också att utsättas för Trumps mobbingfasoner som brukar få de flesta att dra det kortaste strået.

Därför har en rad presumtiva kandidater väntat på att något ska hända som ändrar spelplanen eller att någon annan ska kliva fram och ta den första smällen.

Det blev Trumps förre FN-ambassadör och tidigare guvernören i South Carolina, Nikki Haley, 51, som bröt dödläget. Detta trots att hon tidigare sagt att hon inte tänker ställa upp i presidentvalet om Trump kandiderar.
Hon motiverar det med att partiet är i stort behov av föryngring. Haley tycker det är dags för en ny generation att ta över. Hon poängterar att hon har både långa och vassa klackar som hon gärna använder för att slå mot demokraterna.

Men i grund och botten handlar det om något helt annat.

Många ledande republikaner tror helt enkelt inte att Trump klarar av att besegra Joe Biden i en repris av presidentvalet 2020. Den förre presidenten anses ha bränt sina chanser genom att framhärda i sina uppenbart felaktiga påståenden att Biden fuskade till sig segern och för sitt sätt att uppmuntra anhängarna att storma kongressen den 6 januari 2021.

I mellanårsvalet förlorade många av de kandidater som Trump stöttat.

Riskerar åtal

Han ses helt enkelt som för extrem för att kunna locka de mittenväljare som krävs för att vinna tävlingen om Vita huset.

Trump är också involverad i diverse juridiska processer som ytterligare kan försämra hans vinstchanser fram till valet i november 2024.

Han riskerar åtal för att ha tagit med sig ett stort antal hemligstämplade handlingar från Vita huset och sedan vägra lämna tillbaka dem. FBI var tvungna att göra en räd i hans hem i Palm Beach, Florida för att få tillbaka dem.

Trump kan också bli ställd inför rätta för sitt sätt att försöka påverka valutgången 2020 i delstaten Georgia. Då ringde han upp den valansvarige och begärde att han skulle ordna fram så många röster att Trump skulle vinna delstaten.

Nikki Haleys inträde på scenen kan få andra presumtiva kandidater att våga ta steget. Även om det kan ta både veckor och månader innan någon mer anser tidpunkten vara den rätta.

Trumps reaktion på att Haley ställer upp har varit förvånansvärt mild. Han har ännu inte klistrat på henne något nedsättande öknamn. Hon var en av få tongivande medarbetare som lämnade sin post i Trump-administrationen utan hårda ord. Nu nöjer han sig med att kalla henne ”överambitiös”.

Mest fruktad

Det kan bero på att Trump inte ser henne som ett särskilt stort hot. I de opinionsmätningar som gjorts ligger hon klart i botten av det republikanska fältet.

Den Trump just nu fruktar mest av allt är Floridaguvernören Ron De Santis. Eller Ron ”den skenhelige” som Trump kallar honom. DeSantis är en slags Trump-kopia politiskt men utan en lika uppblåst personlighet.

Trumps förre vicepresident Mike Pence funderar också på om läget är det rätta att utmana sin gamle chef. Förre utrikesministern Mike Pompeo är en annan tänkbar motståndare.

Även om Trumps drömläge är att så gott som ingen ska våga utmana honom kan han samtidigt gynnas om det blir ett väldigt stort republikanskt startfält i primärvalen som inleds i februari nästa år. Det är där partiets kandidat ska vaskas fram.

Med många utmanare som tar röster från varandra ökar Trumps chanser att få nomineringen. Ingen kan trots allt mäta sig med honom när det gäller kändisfaktor.

Den stora frågan nu är om Nikki Haleys med sina vassa klackar bara åstadkommer är en liten spricka i en stark fördämning eller om hela dammen snart brister.

De stora republikanska pengadonatorerna är några av många som avvaktar för att se vad resultatet blir.