Här finns toppjobben – för 60-plussare

Petra Lundh, 60, är ny rikspolischef.

Arbetsmarknaden är delad.

På vissa ställen är du slut vid 60.

På andra är det då toppjobben dyker upp.

Det är lite svårt att förstå sig på att arbetsgivare tänker så olika.

När TV4 ska spara gör de sig av med Anna Lindmarker, 62, en av Sveriges mest kända och professionella programledare när det gäller nyheter.

Hon erbjöds avgångsvederlag för att sluta. Själv uppmanades jag som 59-åring att säga upp mig från min fasta journalisttjänst. I mediebranschen vet vi att man ofta anses slut vid 60.

I andra branscher är det helt annorlunda. Då är du som hetast i den åldern.

Nyligen tillträdde Maria Mindhammar, 60, som generaldirektör för Migrationsverket. Just toppjobb på myndigheter tycks kräva erfarenhet.

Säpochefen Anders Thornberg var 58 år när han blev utsedd till rikspolischef. Nu när han lämnar vid 64 års ålder väntar posten som landshövding i Halland.


Han går alltså inte i pension, utan hoppar på ett annat jobb, som han enligt regeringens förordnande ska ha fram till några veckor innan han fyller 69.

Hans företrädare på slottet i Halmstad, Brittis Benzler, som är ett år äldre, slutar inte jobba nu när hon snart fyller 65. Hon fortsätter som landshövding i Jönköpings län, en tjänst som hon också ska ha fram till 69-årsdagen.

Enligt en kartläggning av Altinget blir Sveriges landshövdingar allt äldre. Lagen om anställningsskydd spelar in. Enligt den har man nu rätt att jobba till 69. Jag ser hjältemodiga kolleger som kämpar på till den åldern i den ålderistiska mediebranschen.

Lätt är det inte. Då är det säkert bättre att vara en omhuldad, uppskattad och nyrekryterad landshövding eller myndighetschef som 60-plussare.

Staten som arbetsgivare går före och visar vägen. Till exempel genom att utse Petra Lundh, 60, till ny rikspolischef. Just det jobbet tycks kräva sin senior. Det ska bli spännande att se hur hon klarar av det.

”Jag ser fram emot att göra Sverige till ett säkrare land”, lyder hennes målsättning. Tufft av en person som i andra branscher hade räknats som förbrukad.


Ett annat lukrativt arbete för människor som passerat forna tiders pensionärsålder är författare. I dagarna har tidningarna fyllts av artiklar om Per Wästberg, 90, som just har gett ut en ny bok, ”Tidvatten”.

Det finns mycket hoppingivande i hans inställning till livet.

”Varje dag har jag vaknat med en tillförsikt om att i dag kanske det händer något kul”.

Istället för att vara slut efter 60, som en del tycker att man är, har han jobbat på i 30 år till.

Inte ens när han fyllt 90 lägger han av: ”Jag är glad för varje månad som jag kan arbeta”. Se där en cool målsättning för en äldre senior.


Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade i en intervju i Dagens Nyheter i februari 2012 upp för ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder.

Hans uttalande möttes av ett ramaskri. Vänsterpartiet sa att ”man har noll koll på verkligheten om man säger att man ska jobba till 75”. Nu håller verkligheten på att visa att Reinfeldt hade rätt.