När ska MP sluta vänta på Alice Bah Kuhnke?

Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartiet håller fast vid sitt tvådelade partiledarskap, i alla fall för den här gången.

Men det är inte bara nya språkrör som behövs, partiet behöver också förnyelse.

För MP behöver sluta hoppas att Alice Bah Kuhnke ska komma hem från Bryssel och göra dem populära igen.

Miljöpartiet förstår inte varför det går så dåligt för partiet. De förstår inte varför de plötsligt är så impopulära och de förstår inte varför inte fler röstar på dem. Under många år har deras egen förklaring varit att de inte kommer ut med sin politik, om människor bara hade lyssnat på vad de har att säga så hade allt sett annorlunda ut.

Det är retoriken och inte politiken det är fel på, menar miljöpartistiska ledare. Kanske också lite medias fel, som inte förstår eller är tillräckligt påläst.

Det förklarar också varför de under de senaste åren varit som besatta av att hitta språkrör som funkar bra i media och helst redan är lite av en kändis.

Det förklarar varför de tycker att ett så dumt förslag som att ha ett språkrör i Sverige och ett i Bryssel, skulle kunna funka. Pär Holmgren är en kändis. Han har mycket liten politisk erfarenhet och ingen erfarenhet alls av den nationella politiken – men är en kändis.

Och det förklarar varför partiet envisas med att vänta på att Alice Bah Kuhnke ska vilja bli språkrör.

Problemet är inte retorik utan politik

Partiet drömmer om den där karismatiska ledaren som kan ena partiet och till slut göra att det där eländiga systemet med två språkrör, inte behövs längre. Eländigt för att det förvirrar människor och för att väljarna inte vet vilka språkrören är.

Nu har Alice Bah sagt nej till att kandidera även den här gången och i skuggan av det har nu Miljöpartiet bestämt sig för att behålla systemet med två språkrör.

Något fler än hälften ville ha kvar systemet och något färre än hälften vill gå över till ett språkrör. För att ändra systemet redan i höst behövdes 2/3-delars majoritet, och det var det en bra bit ifrån.

Miljöpartiet står inför stora utmaningar. Partiet har inte längre något inflytande, de har seglat upp som en starkt polariserande kraft i det politiska landskapet, ingen vet vilka deras språkrör är och de som vet har lågt förtroende för dem och de sitter i riksdagen på stödröster och inte för egen maskin.

Detta är inte ett retoriskt problem, det är också ett politiskt problem.

I en tid där klimatpolitiken har engagerat en hel värld har inte MP lyckats kapitalisera på dessa intressen. För att använda deras egna analyser så är deras politik akademisk och svårbegriplig och väcker rädsla hos människor som inte förstår vad en grön omställning kan komma att betyda i deras vardag.

Saknat svar

Den gröna politiken har flera inbyggda målkonflikter som Miljöpartiet inte lyckats att hantera. Målkonflikten mellan att bygga vindkraftverk och skydda skogen, konflikten mellan gruvor som bryter särskilda jordartsmetaller till batterier och skyddsvärd natur, konflikten mellan att kunna bo och har råd att leva på landsbygden och minska utsläppen från bilar och andra fordon som traktorer.

Som en miljöpartist beskrev det så har partiet varit med och drivit fram den gröna omställningen, men konsekvenserna av den har partiet inte lyckats hantera. I stället har människor blivit rädda och arga och i dag är miljöpartister de mest hatade och hotade politikerna.

Miljöpartiet har inte tid att vänta på Alice Bah Kuhnke. De behöver hitta andra sätt att göra sig relevanta än att ha en kul partiledare.

Nu blir det två språkrör i Miljöpartiet ett tag framåt. På kongressen i november ska de väljas. Det mesta talar för att det blir Märta Stenevi och ett nytt manligt språkrör vid hennes sida, men i MP går det aldrig att vara säker. Mycket kan hända på ett par månader.

Ett problem med att partiet kommit i o-fas med sina språkrör och att det inte är båda språkrören som byts ut vid partiledarskiften, är att det blir ett betydligt svagare förändringsmandat. I andra partier kan en ny partiledare ta ut en helt ny kurs, men här sitter MP ständigt fast i gamla hjulspår.

MP behöver inte gamla hjulspår, de behöver så nytt.