Kulturvärlden svek när maffian stoppade boken

Följ fucking order var titeln på en bok om Södertäljemaffian som skulle kommit ut i år. Men som SR:s Medierna rapporterat backade plötsligt förlaget, efter att författaren hotats. 

Sådana händelser brukar leda till att kulturchefer och PEN-klubbsgubbar samlas på scener och försvarar det fria ordet.

Nu blev det bara alldeles tyst.

Begravningen efter dubbelmordet i Ronna, som ledde till en omfattande rättegång kring Södertäljenätverket.

Var det för att författaren Ann Törnkvist i grunden är en oglamourös lokalradioreporter? Eller för att Södertälje ligger blott tre mil bort från redaktioner och akademier i innerstan?

På något vis verkar den omvända närhetsprincipen gälla här: yttrandefriheten är roligast att stötta på tryggt avstånd. 

Ann Törnkvist jobbade i fyra år med sin bok, pratade med kriminellas grundskolelärare, brottsoffer, poliser, måls­äganden som tvingats till liv i vittnesskyddsprogram och inte minst gängledaren Bernard Khouri, som dömdes 2014 till livstid bland annat för att ha beordrat mord, i en av de mest omfattande svenska rättegångarna ­någonsin. 

Förlaget Brombergs hade pr-planen klar, till och med bokomslaget låg färdigt. 

Då kom telefonsamtalen, från gängledarens släktingar och vänner. Vissa delar av boken misshagade. Och Ann fick sedan veta att det inifrån Kumlabunkern kommit hot om att hon skulle få besök av folk med pistol.

Klart man blir rädd – ­olaga hot var ju Södertäljenätverkets huvudsyssla.

Men det förklarar inte tystnaden, och sveket. 

–  Jag ska kunna bli skjuten i benet och fortfarande kunna förvänta mig att förläggaren står bakom, som Ann Törnkvist säger i kommande numret av tidskriften ­Författaren.

När italienske författaren Roberto Saviano, också han hotad men av camorran, ­besöker Bokmässan slåss kulturelit och näringslivstoppar om att få gå på yttrandefrihetsmiddag, bara säkerhetspådraget kring ­Saviano kostar lika mycket som hela förskottet på boken om Södertäljemaffian. Salman Rushdie får specialinbjudningar till Svenska Akademiens fria ordet-debatter. 

Södertäljereportern Ann tvingades lämna sitt hem, byta jobb, försöka hitta ett nytt förlag till sin bok. Även andra sa nej, med hänvisning till säkerhetsrisken. 

Hon inledde brevväxling med Khouri, för att få veta vad hoten berodde på. Han svarade att det handlade om familjens heder. 

Sen när följer svenska kulturvärlden maffialedares order om att hålla käften?