Snart kan alla veta vilken porr du surfar

Vi tittar på porren och porren tittar på oss.

Alla tittar på porr.

Och alla som säger att de inte gör det ljuger.

Så fort ämnet diskuteras så luftas den klyschan. Som i sig är retoriskt omöjlig att motbevisa.

Den faktiska andelen konsumenter skiftar beroende på vilken undersökning vi synar. Siffrorna brukar sträcka sig mellan 99 procent och en tredjedel av befolkningen.

Oavsett hur många som tittar på porr är en sak säker: Porren tittar på oss.

I USA rasar nu en debatt kring vad streamingporrsajterna gör med sina användares vanor. Dataingenjören Brett Thomas menar att alla som tittar löper risk att avslöjas.

Thomas förutspår att porren kan bli nästa stora integritetsskandal. Att alla bör räkna med att en dag få sitt namn publicerat bredvid sin porr­historik.

Vi lämnar digitala fotspår var vi än surfar - även i inkognitoläge. Vi vet, och accepterar, redan att storföretag som Facebook och Google vet allt om våra surfvanor. Vi måste förstå att det är likadant med porrjättarna.

Enligt Vice Magazine säljer 91 procent av alla amerikanska hälsosajter våra högst privata sökningar kring medicinska spörsmål till företag som i sin tur kan tjäna annons­pengar.

Porrindustrin jobbar på samma vis. 88 procent av världens 500 största vuxensajter delar information till en tredje part.

Sajterna i sig har inget intresse av att hänga ut folk. Men informationen finns där, den lagras och förr eller senare kommer någon att missbruka den. Det är bara en tidsfråga.

Jag ringer upp sexologen Saga Alm Mårtensson. Hon ser en fara i det här.

- Risken är att folk börjar profitera på skammen det kan innebära att ­titta på porr, säger hon och fortsätter:

- Skammen kan byggas på att porr kopplas ihop med onani, som det ­felaktigt kan finnas negativa föreställningar om.

Eller att porr förminskas till en enda genre och enkom kopplas ihop med kvinnoförnedring.

För en privatperson kan en uthängning få pinsamma konsekvenser. För en minister kan det utgöra en fara för rikets säkerhet.

Efter valet 2006 fick Fredrik Reinfeldt frågan om han någonsin blivit upphetsad av porr. Han svarade nej utan att blinka. Svaret var lika ­logiskt som osannolikt.

För vad händer om Stefan Löfven råkar halka in på en semipervers sajt och sedan utpressas på politiska gentjänster för att detta inte ska avslöjas?

En svensk tidning skulle inte publicera en sådan sak. Men det finns gränser.

Som om en hacker får korn på en jämställdhets­minister som på regelbunden basis surfar våldsporr. Naturligtvis kan det ha ett allmänintresse.

Bara en sak är säker: Porren tittar på oss och vi tittar på den.

Snart måste vi fråga oss hur vi ska se på varandra.

Den som har båda händerna fria får lov att kasta första stenen.

Porrskandal

Foto: colourbox

Nog för att porrsurfande inte borde vara en skam. Men ändå: För några år sedan avslöjades sju anställda på Luftfartsverket med en smått otrolig statistik. Vissa av dem hade porrsurfat på 75 procent (!) av arbetstiden.

Holm v Sjöberg

Foto: JONAS BILBERG

Höjdhopparna Stefan Holm och Patrik Sjöberg brukade bråka om vem som var bäst. Holm förde bok över alla sina resultat, vilket Sjöberg en gång raljerade över med ett bevingat citat:

”Det är inte jag som har alla hopp sparade i datorn från min karriär, jag har bara porr. Frågan är vad som egentligen är mest perverst av de två alternativen?”