Här är risken störst för ett tredje världskrig

TAIPEI, TAIWAN. På ytan ser allt lugnt och fredligt ut när vi landar i Taiwan.

Men när man börjar prata med folk så upplöses den idylliska bilden snabbt.

Oron för att den mäktiga grannen Kina ska anfalla är påtaglig.

Om ett tredje världskrig startar är risken stor att det blir här snarare än i Ukraina.

Tidskriften The Economist kallade nyligen Taiwan för världens farligaste plats. Det är inget man direkt känner av när man strosar runt i den fuktiga hettan på gatorna i huvudstaden Taipei eller andra städer på ön som är något större än Belgien och hem till 24 miljoner människor.

Vissa ser Kinas löfte om att ta över landet, med våld om så krävs, som ett tomt hot.

President Xi Jinping skulle aldrig våga utmana USA och världssamfundet på det sättet, resonerar man. Ett resonemang som påminner väldigt mycket om hur tongångarna gick kring Vladimir Putins planer innan Ryssland invaderade Ukraina.

Oavsett vilken inställning man har finns det goda skäl att bry sig om vad som händer med ”den vackra ön”, som tidigare gick under namnet Formosa.

Taiwan är viktigt på flera sätt. Här produceras 90 procent av de mest avancerade mikrochippen som världen är helt beroende av.

Taiwansundet, mellan Kina och Taiwan, är en oerhört viktig led för världshandeln. Om Kina kan stänga av sundet hotas en av världens pulsådror.

Tidskriften The Economist kallade nyligen Taiwan för världens farligaste plats.

Sammantaget skulle följderna för världsekonomin bli katastrofala och påverka oss alla väldigt negativt.

Dessutom räknas Taiwan som en av Asiens främsta demokratier i en region där auktoritära stater dominerar.

Piska och morot

Kinas kommunistparti har ända sedan man tog makten 1949 hävdat att Taiwan måste ”återförenas” med fastlandet. Men bortsett från några få tillfällen de senaste 75 åren har Kina inte drivit frågan med någon större entusiasm eller kraft. Det har mest varit snack.

Med Xi Jinpings inträde som ledare för kommunistpartiet har det ändrats radikalt.

Vid alla större tal poängterar han vikten av en ”återförening” och betonar att om det inte kan ske på fredlig väg så kommer Kina att använda militära medel. 

För att locka och lugna Taiwans befolkning introducerade Kina formeln ”ett land, två system”. Det skulle försäkra taiwaneserna att de kunde bevara sitt demokratiska system även som en del av Kina. Därtill få ekonomiska fördelar. En liten morot men väldigt mycket piska.

Kinas president Xi Jinping.

Problemet är att Xi Jinping i Hongkong tydligt visat hur ”ett land, två system” fungerar i praktiken.

Den forna brittiska kronkolonin Hongkong ska enligt ett avtal Kina ingick med Storbritannien 1997 få behålla sitt demokratiska system till minst 2047. I praktiken har Kina dock redan avskaffat demokratin genom införandet av en särskild säkerhetslag som står över alla andra lagar.

Nu fruktar många att samma sak ska hända med Taiwan enligt devisen ”först tar vi Hongkong, sedan Taiwan”.

Utökar kärnvapenarsenal

Men medan britterna långtidshyrde Hongkong från Kina är Taiwan i dag i praktiken en självständig stat som aldrig styrts av Folkrepubliken Kina. 

Kina anser sig dock ha historiska anspråk som går tillbaka betydligt längre än så.

Xi Jinping visar redan att han menar allvar. De senaste åren har Kina kraftigt ökat sina överflygningar av Taiwan där stridsflyg nästan dagligen gör intrång i landets luftförsvarszon. Kina har också ett flertal gånger övat på en sjöblockad av Taiwan.

Ju närmare valet i Taiwan i januari 2024 kommer desto aggressivare uppträder Kina.

Taiwan har en mäktig allierad i USA. President Joe Biden har minst tre gånger det senaste året försäkrat att USA kommer att försvara Taiwan i händelse av en kinesisk attack.

En lyckad kinesisk invasion av Taiwan kan få andra brickor i det geopolitiska dominospelet att falla, skriver Wolfgang Hansson.

Om Kina invaderar Taiwan innebär det i praktiken en stor risk för ett krig mellan världens supermakt USA och dess främsta utmanare Kina. Båda kärnvapenmakter. Kina är i färd med att kraftigt utöka sin kärnvapenarsenal.

Kanske nöjer sig USA med att som i Ukraina förse Taiwan med avancerade vapen och militära underrättelser. Men det blir svårare i och med att Taiwan är en ö som Kina kan blockera från havet med sin stora flotta av militärfartyg och i luften med sitt stridsflyg.

Slutet för USA som supermakt

USA har egentligen mer att försvara i Taiwan än i Ukraina.

Om Kina skulle tillåtas ta över Taiwan innebär det i praktiken slutet för USA som supermakt. USA skulle helt förlora sin trovärdighet som en pålitlig partner till Japan, Sydkorea, Filippinerna och andra länder i Sydostasien och Oceanien som i dag ser med fruktan på Kinas alltmer aggressiva territoriella krav i bland annat Sydkinesiska havet. USA ses som garanten för att motverka Kinas expansion.

En lyckad kinesisk invasion av Taiwan kan få andra brickor i det geopolitiska dominospelet att falla. Nordkoreas diktator Kim Jong-un kan ta chansen att attackera sin granne i söder. 

Även Nordkorea är som bekant en kärnvapennation som öppet hotar med att använda sina massförstörelsevapen. Förhoppningsvis är det bara tomt prat men frågan är om världen vill behöva syna Nordkorea.

Mina intryck efter närmare två veckors vistelse på Taiwan är att det är ett modernt, fredligt och välfungerande samhälle som inte hotar någon.

Absolut starkast är den förvåning jag känner över att så många av dem jag pratar med i olika samhällsklasser är så övertygade om att Kina kommer att anfalla Taiwan i något skede inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det borde på allvar oroa oss även i Sverige och Europa.


Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Taipei, Taiwan.