Därför blir valrörelsen smutsig

Det finns nästan ingen som inte säger att de vill ha en saklig valdebatt.

Det kommer det tyvärr inte att bli.

I Aftonbladets tv-program Partiprogrammet sade Ulf Kristersson (M) att han tänker avstå från att kasta dynga på andra och i stället prata om hur Moderaterna vill förändra Sverige.

– Jag lovar att vi kommer inte ägna någon del av valrörelsen åt att smutskasta andra. Vi kommer att prata om vår egen politik, sade han bland annat.

Han är inte ensam, men han var ovanligt tydlig. Det finns praktiskt taget ingen som inte vill att valdebatten ska vara saklig och resultatinriktad.

Men det finns tyvärr mycket litet som talar för att det kommer att bli så. Även om kandidaterna i valet håller sig till sak finns det många i deras omgivning som inte gör det. Och som gärna använder sig av tusen och en kanaler för att sprida sitt budskap.

Vi kan ta LO och Svenskt näringsliv som exempel. Normalt bär dessa två organisationer upp den omhuldade svenska modellen och sluter de avtal som den privatanställda delen av Sverige har att rätta sig efter.

Men nu har de drabbats av svårartad valfeber som tagit sig lite olika uttryck. LO hävdar i en valfilm att med Sverigedemokraterna och Moderaterna vid rodret kommer undersköterskornas löner att minskas med 30 procent och de fasta jobben försvinna.

Johan Ulvenlöv, LO:s valledare, hävdar att det här är det som deras medlemmar är oroliga för och därför är filmen okej.

I ett inlägg på Facebookgruppen Skattefakta som låg ute i nära tre månader syntes en bild på en mamma med sina två barn vid en gravsten. Bredvid ler finansminister Magdalena Andersson (S) och säger i en pratbubbla ”Jo, men han hade pengar”.

Det syftade på en idé om att återinföra arvsskatten vilket Svenskt näringsliv, som står bakom Facebookgruppen, motsätter sig.

Posten på Facebook innehöll inga direkta faktafel. Den var bara djupt osmaklig. Sedan Aftonbladet uppmärksammade den plockades posten bort och en ursäkt publicerades.

LO-filmen däremot är lögnaktig. För det första sätts inga löner i riksdagen, det gör arbetsmarknadens parter. För det andra är undersköterskor inte statligt anställda utan av kommuner och landsting.

För det tredje är det mycket osannolikt att undersköterskor skulle få sänkt lön och bli av med sina fasta jobb. Det råder skriande brist på undersköterskor. För att locka dem till sig är det snarare troligt att arbetsgivarna erbjuder dem motsatsen, högre lön och fast anställning.

LO och Svenskt näringsliv är inte ensamma. Det finns rader av organisationer och personer som känner att de måste hjälpa sitt parti genom att framställa motståndarna i så dålig dager som möjligt, i värsta fall med hjälp av rena lögner.

Därför kommer det inte att bli en saklig valrörelse. Den här gången heller.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.