Skärp er politiker, sluta tjafsa om trams!

Vad kan statsrådet göra för att fler i Sverige ska börja spela cricket?

Den frågan ställde riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) till idrottsminister Gabriel Wikström härom veckan.

För att få upp ämnet på agendan valde gammelmoderaten att utnyttja kapitel 13 i Regeringsformen, vår viktigaste grundlag.

Tjafsar om en sport

Detta kapitel reglerar riksdagens möjligheter att kontrollera regeringen. Här återfinns bland annat bestämmelser om konstitutionsutskottet och om hur en misstroendeförklaring mot ett statsråd ska genomföras. Samt en paragraf som säger att en riksdagsledamot har rätt att ställa frågor till en minister som rör dennes tjänsteutövning.

Vi talar, som ni ser, om ett tungt demokratiskt instrument för granskningen av makten. En grundlagsskyddad rättighet som används till att tjafsa om en sport med obetydligt fler utövare i Sverige än dragkamp.

Missbrukar grundlagen

Wikström svarade sammanbitet att anläggning av cricketplaner är någonting som idrottsrörelsen får ägna sig åt utan statens inblandning.

Därmed skulle vi kunna sätta punkt för den här historien. Men nu är det dessvärre så att Bergheden är långt ifrån den ende riksdagsledamoten som missbrukar grundlagen.

Jag åldras i förtid av vissa av de frågor som politiker från vänster till höger har ställt de senaste åren.

Ta socialdemokraten som ville veta vad utrikesminister Carl Bildt tänkte göra för demokratiseringen av furstendömet Monaco. Eller miljöpartisten som snappat upp ett rykte om att Marinens musikår skulle läggas ner och ville veta hur försvarsminister Karin Enström såg på saken. (Enström replikerade att hon redan fyra gånger svarat att det var upp till försvaret att bestämma vilka som ska blåsa i trumpet).

”Skärp er, politiker”

Sverigedemokraterna som föreslog att riksdagen skulle starta hunddagis platsar dock inte här, då frågan väcktes i form av en motion.

Att vissa riksdagsledamöter väljer att skämma ut sig är strängt taget deras egen huvudvärk. Men eländet drar ett löjets skimmer över demokratin. Och tid som tjänstemän skulle kunna lägga på viktiga frågor går åt till att förbereda svar på trams.

Skärp er, politiker. 

Följ ämnen i artikeln