Släng ut religionen från SVT

Svenska kyrkan hör inte hemma i public service

SVT och SR sänder gudstjänster och helgmålsringningar som om det fortfarande var 1940, skriver Lena Mellin.

Svenska kyrkan skiljdes från staten för drygt 19 år sedan. Sverige hade inte längre en statskyrka. Beslutet togs emot med största möjliga likgiltighet av de flesta.

Det var ett av många tecken på att kyrkan börjat tappa greppet om svenska folket. Ett annat är medlemstalet. 2007 hade kyrkan 6,8 miljoner medlemmar. Det motsvarade drygt 74 procent av befolkningen.

Tio år senare var medlemsantalet sex miljoner, lite mer än 59 procent av befolkningen. I en inte alltför avlägsen framtid kommer mindre än hälften vara med i ”hela folkets kyrka”.

Det här var preludiet. Nu kommer vi till saken. Nämligen utsändningarna av deras ritualer i public service. Klockan tio i dag sänder SVT gudstjänsten från Vadstena klosterkyrka där komminister Jacob predikar om det levande ordet. I går sände samma företag helgmålsringning från Norrmalmskyrkan i Stockholm. Närvarande kyrkoledare talade även han om det levande ordet.

Sveriges Radio begåvar oss under helgen också med helgsmål och gudstjänst. Klockan 18 i går sändes ”en stund av vila och helig tid”. På hemsidan slog företaget fast att ”när klockorna ringer på lördagskvällen vet du att helgen är här”.

Utanför Sveriges Radio är det sannolikt mycket få som tycker att helgen inträder på lördagskvällen. En bedövande majoritet anser att helgen inleds redan på fredagen.

I dag följer SR upp med en folkdansmässa med Våmhus folkdans- och spelmanslag samt kyrkokörer. Tjänstgörande präst heter Matts.

Varför sänder public service Svenska kyrkans evenemang i sina stora kanaler? Statskyrkan är avskaffad sedan ett par decennier, över 40 procent är inte medlemmar, minst en halv miljon människor definierar sig själva som muslimer.

Ändå sänder både Sveriges Television och Sveriges Radio gudstjänster och helgmålsringningar som om det fortfarande var 1940. Då var Sverige betydligt enhetligare, dessutom hängde staten och kyrkan fortfarande ihop.

Det spelar ingen roll om det står i avtalet som reglerar företagens sändningstillstånd. I så fall borde det inte göra det. Det är omodernt. Förlegat. Passé.

Den katolska kyrkan har, genom Vatikanen, helt andra finansiella muskler än Svenska kyrkan. Deras grepp över medierna är på många sätt imponerande.

Om vi håller oss till radio så sänder Vatikanen det sedan 1931. Numera även på webben. Skulle inte Svenska kyrkan kunna adoptera den idén och exempelvis sända gudstjänster som poddradio? Såklart den skulle.

Då skulle vi slippa Svenska kyrkans utsändningar i SVT och SR. De hör nämligen inte hemma där.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Globen 30 bast
    Världen största sfäriska byggnad, Globen i Stockholm, fyllde 30 i tisdags och firar i en vecka med bilder från de händelserika decennierna. De projiceras på fasaden men finns också att betitta på sajten. Hockey-VM var första evenemanget på Globen som hittills tagit emot 25 miljoner besökare.

  • Reser utomlands igen
    Som Nordkoreas ledare har Kim Jong-Un ytterst motvilligt lämnat sitt land. Men det är nyordning på den punkten sedan Kim förstått (?) vad alternativet till avspänning på Koreahalvön är. På torsdag väntas Kim Jong-Un och Donald Trump träffas igen, nu i Hanoi i Vietnam.

  • Hen är kvinnornas val
    Liberala kvinnors landsmöte brukar inte få tangenterna att glöda. Men när de samlas i helgen så är intresset givetvis stort för att få veta vem ordföranden och riksdagsledamot Gulan Avci och hennes medlemmar vill ska efterträda Jan Björklund som Liberalernas ledare.

  • Ny S-ledare i Göteborg?
    Socialdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, ställdes nyligen inför valet att avgå självmant eller bli avsatt vid en extrakongress nästa söndag. Också partidistriktets ordförande Anna Johansson lämnar, dock frivilligt. Hon ersätts senare i vår.

  • EU tar emot kungaparet
    Drottning Silvia och kung Carl Gustaf besöker EU:s olika institutioner, exempelvis ministerrådet, kommissionen och parlamentet, nästa torsdag. Organisationen är ju alltid högaktuell för svenskt vidkommande och särskilt het med tanke på parlamentsvalet den 26 maj.

Veckans citat

Döda en människa och du är en mördare. Döda miljoner människor och du är en erövrare. Döda alla och du är en gud.”

Jean Rostand, biolog och filosof, död 1977.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.