Skydda våra barn från nätporren

Våldsporrscener på storbild framför ögonen på våra barn vid gungorna på lekplatsen? Självklart inte. Det är förbjudet enligt lag, precis som att sätta upp porrbilder på en husvägg.

Men på nätet är det fritt fram – inte bara med bilder utan långdragna, våldsamma strypsexscener, analsexscener och gangbangscener – som visas för våra barn året runt.

Vakna socialminister Lena Hallengren. Lär av England – där man precis lagstiftat om 18-årsgräns för porrsurfande.

Och inför porrfilter i skola och förskola nu!

”Nästan alla mina tjejkompisar har varit med om ofrivilligt strypsex”.

Det berättade Ebba Bjelke, 19 år och ordförande i Kungsholmens gymnasiums feministiska förening, 

Fruktansvärt vittnesmål. Övergrepp, brott, trauman för livet som får mina ögon att tåras.

 

Låt mig påminna: Vi har alltså äntligen, nyligen lagstiftat om en samtyckeslag. Att vi vill att allt sex i Sverige ska ske efter uttryckligt samtycke, annars är sexet ett brott.

En viktig lag, på många vis, inte minst för att vi vet hur utbrett och vanliga sexuella övergrepp är.  Vi har alla hört vittnesmål från #metoo och #tystiklassen. Samtidigt fortsätter övergreppen.

”Vad gör man när tjejen slutar andas under strypsex?”, frågade en elev i årskurs 9 när vi pratade om porr, säger Ann Fagerberg Emebretzén, skolkurator, till Dalademokraten. Hon är en av flera yrkesverksamma som står bakom nya namninsamlingen ”inför åldersgräns på nätporr med bankID”.

Jag är övertygad om att ingen vill att våra döttrar ska bli utsatta för sexövergrepp under sin uppväxt och att ingen vill att våra söner ska känna en felaktig press att utföra strypsex utan att fråga personen man är med, för att man tror att det är så sex går till.

Porren sprider sjuka våldssexideal. Porren gör våra döttrar till brottsoffer och våra söner till möjliga sexförbrytare. 

 

Forskning visade, redan för tio år sen, att nio av tio av alla sexscener i nätporren innehöll våld som slag, stryptag, “ass-to-mouth” (att alltså en man penetrerar en kvinna analt och sen direkt kräver att hon suger av honom) och så kallad “gagging” (att en kille kör ner sitt könsorgan i halsen på tjejen så att hon nästan kvävs och ofta spyr). Förlåt att jag beskriver scenerna, men det är alltså vad barn och unga ser på nätet när de idag ska försöka förstå och upptäcka sex.

Inget konstigt med att man är nyfiken på sex som nybliven tonåring. Det är fullt naturligt. Men att våra unga pojkar och flickor möter den här vålds- och övergreppskulturen på nätet är krasst en av de största och allvarligaste hälsofarorna för våra barn idag, och riskerar att orsaka allvarliga skador och trauman för livet.

Ofta är barn i 9-10-årsåldern när de först exponeras för nätporr i Sverige, visar forskning. De flesta 12-åriga killar söker idag aktivt efter porr på nätet.

Små barn, som riskerar att få upp porr av misstag, via popupfönster eller på annat vis, blir ofta väldigt rädda. Jag var själv hemma hos vänner en gång när en liten treårig pojke plötsligt skrek till från vardagsrummet och kom springandes med tårar nedför kinderna. Uppenbart chockad och försökte förklara vad som plötsligt hade poppat upp på skärmen.

 

Kriminolog Maria Dufva säger det tydligt: “Att bevittna viss porr idag är att bevittna en brottsplats.”

Så varför låter vi porren fortsätta förgifta våra barn? Med porrfilmer på nätet som sexupplysning för våra barn, blir alla förlorare.

Vår porrlagstiftning är pinsamt daterad. Som förbjuder porrbilder på stan – men låter filmerna flöda fritt i var barns hand.

Så säg mig socialminister Lena Hallengren: Varför låter vi detta fortgå?
Det finns ju lösningar. I England har man precis lagstiftat om 18-årsgräns för alla porrsajter. De tekniska lösningarna finns redan, där man använder sig av motsvarande bank-ID. Kan du inte bevisa att du är 18 år, får du inte tillgång till porrsajtens material.

På riktigt, jag kan inte se några vettiga argument till varför det skulle vara bra och hälsosamt att barn idag har fri tillgång till porr på nätet.

 

Självklart borde alla skolor och förskolor införa porrfilter, för övrigt något också Storbritannien redan har. Idag är det bara varannan skola i vårt land som har porrfilter. Vi borde också ha porrfilter på publika wifi-nätverk i gallerior och kulturhus, som ungar har access till idag. Och självklart borde våra teleoperatörer erbjuda enkla lösningar för oss föräldrar som vill införa porrfilter på våra barns mobiler och paddor, tills bank-ID-lösningen blir klubbad i lag.

Så kom igen Sverige, det är enkelt: Porr är inget som ett barn ska utsättas för.

Låt i stället våra unga få upptäcka härligt samtyckessex när det är dags för sexdebut.