Girighet är en del av den mänskliga naturen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är skillnad på folk och folk, brukade mormor bittert säga när hon läste om någon orättvisa i tidningen. Nu är hon död vilket kanske är tur med tanke på hur mycket det finns att reta sig på. Pensionssystemet till exempel. Först ändrade politikerna systemet så att folk skulle jobba tills de blev 67, minst. Plus att man plötsligt skulle bli fondexpert och placera en del av pengarna.

När folk kom på att de kanske inte ville arbeta tills de stupade utan gå vid 60, började de spara i privata pensionsfonder. Men se det dög visst inte heller. För nu vill Ringholm se över subventionerna. Alla ska ta mig fan arbeta tills de dör, minus statsråd och generaldirektörer.

Mister de jobbet efter tolv år i riksdagen får de 45 000 i månaden i 25 år. Men herregud! Vanliga dödliga får i bästa fall nöja sig med några månaders avgångsvederlag om de får sparken. Livstidsanställningar är ett minne blott, utbildning lönar sig knappt med tanke på akademikernas arbetslöshetssiffror. Perioder utan jobb eller med vikariat ingår i de flestas yrkesverksamma liv. Men inte politikernas. Visst, de har jobbat länge och hårt för att komma upp till den nivån där de är i dag. Och självklart ska dugligt folk ha bra betalt för sitt arbete. Men 45 000 i pension i 25 år??!!

Inte helt oväntat är det regeringen själv som klubbat igenom beslutet om att ge sig dessa pensioner. Om jag finge göra detsamma hade jag förmodligen också varit väldigt generös mot mig själv.

Because I"m worth it. Girighet är en del av den mänskliga naturen. Sossarna pratar om frihet, broderskap och jämlikhet. Är inte säker på hur det står till med där egentligen.

Systemet gynnar sina egna. De som är inne och har de rätta kontakterna har det betydligt lättare än de som står utanför. Kompisar gynnar sina kompisar, det är inget att hyckla med.

Ju större och märkvärdigare, desto bättre. Har du en skuld till banken på en miljon och går i konkurs så blir du återbetalningsskyldig. Är du skyldig tio miljoner är chansen betydligt större att skulden skrivs av.

De största företagen slipper betala skatt. Mindre företag går i konkurs på grund av skatteskulder. Folk ska sluta sjukskriva sig för det kostar samhället för mycket. Politiker, generaldirektörer och vd:ar kammar hem jättepensioner och fallskärmar. Inte konstigt att en vanlig löntagare slirar med en vecka här och där.

Mormor sa att man alltid ska leva som man lär. Att hederlighet och rättvisepatos sprider sig lika snabbt som influensa. Jag är säker på att även motsatsen gäller. Skit rinner nedströms.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln