Typiskt svenskt att oroa sig för ”Sverigebilden”

Efter att Donald Trumps tv-kväll blev nyhetsstoff över världen har många skyndat till lilla Sveriges försvar. Owe Thörnqvists korv-kupp fick plötsligt oanad spridning, medan Carl Bildt undrade om amerikanske presidenten tagit knark. Inom knappt ett dygn hade CNN skickat en reporter för breaking-rapportering från Stockholm.

Nästan lite gulligt, hur förnärmade alla blev över att Trump svärtade ner Bilden Av Sverige.

Det mest typiskt svenska som finns är ju varken ”no go-zoner” eller mörkade sanningar, utan oron för ”Sverigebilden”.

Det är också den som Youtube-reportern Ami Horowitz är intresserad av när han åker till Sverige hösten 2016 och letar efter våld och laglöshet i Stockholmsförorten Rinkeby. Klippet, som läggs ut på hans Youtubekanal bredvid elakt vinklade videos om syriska flyktingar och trailern för hans kommande kritiska film om FN, blir inte direkt nån viral succé. Men i fredags plockades den alltså upp igen, av tv-kanalen Fox.

Horowitz kallas då för journalist, men verkar av allt att döma sakna pressetisk kompass. Förutom de uppenbara faktafelen, anklagas han av poliserna Anders Göranzon och Jacob Ekström för att ha klippt sönder deras citat på ett närmast ”galet” sätt. I klippet intervjuas också en svensk ”journalist” som expert. Enligt mediearkivet har hon bara publicerat tre artiklar i svensk press, varav en handlar om judar i Iran.

Att alla dessa videobloggare, makedonska trollfabriker, amerikanska högerkanaler och fejk-news-sajter ägnar möda och tv-tid åt vårt pytteland är inte så konstigt.

Hur det flyktingvänliga Sverige går under är en central story i deras ideologiska syn på världen.

Frågan är snarare om någon förutom den avlönade diplomatkåren behöver bry sig om ”Sverigebilden”?

Pratet om Sverigebilden blir som ett mantra, som om det vore viktigare vad andra tycker än att ta tag i de samhällsproblem som faktiskt finns.

Dessutom är bilden av Sverige inte så mörk som den verkar om man stirrar sig blind på Trumps Twitterkonto.

I en kommande studie från Svenska institutet har man gjort enkäter i bland annat Danmark, Turkiet och Ungern och kommit fram till att bilden av välfärdslandet Sverige i grunden inte förändrats.

Trots alla fejknyheter från trollfabrikerna.