De aggressiva och spammiga försäljarna kommer att förlora

Det har gått många år sedan man fick tiotals mail om dagen med erbjudanden om pittförlängning.

Jag nappade aldrig, men förvånades över ihärdigheten hos dem som skickade dyngan. Fick de några kunder? Förmodligen inte. De har ju inte fortsatt.

Den där sortens verksamhet kallades spam.

SPAM är egentligen ett skyddat varumärke; enligt tillverkaren en förkortning för kryddad skinka på burk, SP(iced h)AM. Livsmedlet lanserades under depressionen på 30-talet i USA, och har hittills sålts i åtta miljarder burkar i 44 länder.

1970 gjorde Monty Python-gänget en restaurangsketch där allt på menyn innehöll spam. Och 1993 använde någon i en Usenet-grupp ordet för att beskriva ett meddelande som av misstag gått ut till 200 personer. Det tog sådan skruv att spam numera är ett vardagsord, intaget i Svenska Akademiens ordlista.

Dagens spam-mail är inte riktigt lika grova som de om pittförlängning. Men fler och fler myndigheter, företag och politiska extremister har börjat köra på i samma stil. Med både mail och vanlig snigelpost skickar de meddelanden och budskap man inte bett om, och färdiga förslag till underliga avtal man inte vill ha.

Jag bytte bil för ett tid sedan, och bilhandlaren försäkrade den redan från början i Folksam. Ett par veckor senare kom ett brev från Trygg Hansa, med ett färdigt försäkringsbrev för samma bil, och inbetalningskort på ett högre belopp. Lite diskret framgick att det rörde sig om ett ”erbjudande”. Samma dag hälsades jag ”välkommen som betalare till Folksams autogiro”. Jag rev alltihop. En gång i tiden fick jag prioritera bland räkningarna. Än i dag vill jag ha dem framför mig när jag ska betala.

När jag köpte en kaffebryggare för en vecka sedan var vi överens om att jag skulle få en vanlig faktura på hela beloppet från Santander Bank. Varför inte? Men i går kom mailet:

Du har nyligen handlat hos MediaMarkt och valde i samband med det en finansiering hos oss på Santander Consumer Bank. Nu är ditt konto öppnat och du kommer snart att få ditt kort med posten.

Det tog en kvart att komma fram i telefon och fem minuter att förklara att de skulle stänga kontot omedelbart och skicka en vanlig faktura med posten.

Sådär är det nuförtiden. Man tvingas försvara sig mot rovgiriga bolag genom att sitta och vänta i långa telefonköer, eller luska fram dolda mailadresser och förklara och kommer man fram på telefon så ber de om personnumret fast man just knappat in det och… ja, ni vet själva.

En klen tröst kanske, men i det långa loppet kommer de aggressiva och spammiga försäljarna förlora, och de artiga och hyfsade vinna.


Mordet på Olof Palme

Min teori om mordet på Olof Palme är inte speciellt unik. Men det finns många, många fler. Låt säga att det finns 100 olika teorier. Då finns det bara en sak man med fullkomlig visshet kan slå fast: minst 99 av dem är uppåt väggarna fel.

Mardrömmar om valet

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin var lika besk som vanligt i Partiprogrammet förra veckan: ”Jag ser med fasa fram emot valrörelsen, jag kan drömma mardrömmar redan nu. Men jag ser fram emot valdagen och det som ska komma därefter, för det tror jag kan bli väldigt intressant”.