Piratcirkus – med en pudel på åhörarplats

En av de dömda dök aldrig upp i rätten Mångmiljonärens mamma kastades ut

Carl Lundström, mångmiljonären som sponsrade Pirate Bay med datorer, lutar sig tillbaka och sluter ögonen.

Hans mamma får inte vara kvar i rättsalen med Dallas, hennes älskade pudel, något som dock torde vara hans minsta problem.

Fildelare utan fans Männen bakom Pirate Bay – Carl Lundström, Peter Sunde pch Fredrik Neij – kämpar i Svea hovrätt för att slippa fängelse. När de dömdes förra året var rättegången sensationell och välbevakad, men nu har luften gått ur hela piratrörelsen.

Världens blickar var riktade mot Stockholm förra våren.

De fyra männen bakom fildelningssajten Pirate Bay dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen till vardera ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd till film- och skivindustrin.

Det var en sensationell rättegång och internationellt ansedda tidningar som New York Times, Vanity Fair och The Guardian skrev långa reportage om de svenska nätpiraterna.

När målet i går togs upp i Svea hovrätt hade detta drama besynnerligt nog reducerats till en något förvirrad tillställning för de närmast sörjande.

Var var till exempel Gottfrid Svartholm Warg?

Svartholm Warg är en av de dömda, men behagade inte dyka upp nu när fildelningshärvan en gång för alla skulle redas ut.

Det sägs att han bor ovanför en bar vid namn Cadillac café någonstans i Kambodja, men det enda besked advokat Ola Salomonsson hade att ge domstolen var att hans mamma hört av sig på sms och sagt att ”jag tror att min son är sjuk”.

Rätten tog paus för att fundera på hur situationen skulle tacklas och de medåtalade, Peter Sunde och Fredrik Neij, passade på att hålla hov för tidningar och tv.

Fängelsedomen är en skandal! Vi kommer frias! Allt annat är otänkbart!

De framhärdar tappert som de rebelliska idealisterna som gett människor världen över möjlighet att ladda ner film och musik gratis, men deras trovärdighet är skadad sedan de försökt sälja sajten för 60 miljoner.

Efter visst grubbel tillkännagav domstolen att rättegången gick att genomföra även om en av de åtalade saknades.

Men cirkusen var inte över för det.

En vakt hade upptäckt en äldre dam på sista åhörarraden med en snäll och tyst liten hund i knäet. På golvet skålar med mat och vatten.

Vakten förklarade att det inte är tillåtet att ha med sig djur in i salen. Damen tog hunden under armen och lämnade rätten muttrandes något om skandal.

Jag sprang ifatt henne och frågade vad pudeln heter. Dallas, svarade hon, log svagt och gick vidare.

Hon är mor till Carl Lundström, den fjärde åtalade, en medelålders man som håller en betydligt lägre profil än de 20 år yngre kumpanerna.

Han är ledigt elegant i ljusgrå kostym, står för sig själv, ser trött ut och tackar artigt nej till att prata med journalister.

Men så är han också en mycket förmögen man och har betydligt mer att förlora än de andra.

Lundström ärvde Wasa bröd och kommer med all sannolikhet ensam att få betala skadeståndet på 30 miljoner, om nu hovrätten fastställer domen.

Åklagare Håkan Roswall använde hela första dagen till ett ohyggligt noggrant malande om fildelning, datorkapacitet, streamingavtal, dokument, sökfunktioner och gud vet vad.

Rättegången ska pågå i tre veckor. Åklagaren pratade som om han hade tre år på sig.

Det var inte många journalister på plats, flera av dem gav upp redan vid lunch.

Tekniken strulade och tvingade fram pauser, men några jobbiga piratpartister som oupphörligen viskade med varandra i rättsalen höll ut.

Och inklämd i ett hörn satt en man i smutsiga kläder och tovigt hår och löste korsord.

Följ ämnen i artikeln