Domen mot den kände rapparen är unik

Känd rappare dömd, ropar rubrikerna.

Juridiskt mer intressant är att den första domen om involverande av underårig i brottslighet meddelades i dag.

Bild från polisens förundersökning

Den unge mannen döms av Södertörns tingsrätt för ett antal brott:

En vattenpipa kastad i ansiktet på en kvinna, hot mot personer som har polisanmält honom, ringa narkotikabrott då spår av cannabis fanns i hans urin.

Kriminalitet av alldagligt slag som tingsrätter runt om i landet ägnar sig åt dag ut och dag in och som en kvällstidnings nöjesredaktion inte skulle befatta sig med om det inte vore för att det är en artist, populär bland ungdomar, miljontals lyssningar på Spotify, som nu döms till villkorligt och 50 dagsböter.

Det är en dom jag under normala omständigheter inte heller skulle uppmärksamma. Men nu är det så att den fjärde och sista åtalspunkten är den första någonsin i Sverige av sitt slag.

Sedan i somras är det brottsligt att blanda in barn i kriminell verksamhet och åklagare Lisa dos Santos påstod i sin stämning att mannen förmått en pojke att förmedla ett hot.

15-åringen gick in i en butik och höll upp en mobil med högtalarfunktionen påslagen, varför personalen inte kunde undvika att höra att affären skulle sprängas.

Rapparen hävdade under huvudförhandlingen att pojken skickades in för att fråga om ett visst telefonnummer, en förklaring som rätten på goda grunder viftade bort. Åklagaren hade nämligen ansenligt med stödbevisning.

Att barnet påstod att han inte hade förmåtts av rapparen att gå in i butiken med mobilen ändrar inte domstolens bedömning.

Klokt nog krävs inte att den underårige deltar mot sin vilja för straffansvar enligt den nya lagen.

Vad är då detta för en bestämmelse?

Den som anlitar, betalar, instruerar, överlämnar något eller på annat sätt involverar en person under 18 år i brottslig verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

I förarbeten anges konkreta exempel på brottslighet. Som att förmå ett barn att hålla vakt vid rån eller instrueras att lämna över narkotika.

Det mesta av det våra politiker ägnar sig åt i form av straffskärpningar och nykriminaliseringar är kvalificerade dumheter som inte kommer att göra nytta, inte minst med tanke på att reformerna ofta tar sikte på de gängmord som ändå för det mesta inte klaras upp.

Just denna paragraf kan dock få viss effekt.

Inte för de grövsta brotten. Om den 15-årig som är häktad för mord på mamman till en gangster i Uppsala är skyldig och det går att lagföra den som gav honom uppdraget, finns redan sedan tidigare livstid i straffskalan.

Inte heller finns det skäl att tro att de gängledare som hela tiden rekryterar nya springpojkar blir nervösa av en ny lag och lägger ner sin verksamhet.

Men med den här bestämmelsen får poliser och åklagare ett nytt verktyg och kan förhoppningsvis börja utreda vissa gängrelaterade brott på ett tidigare stadium än vad som är möjligt i dag.

Det är dessutom en moralisk fråga. Att dra in barn i kriminalitet ska vara brottsligt.

För effektiv bekämpning av nyrekrytering av barn krävs dock helt andra insatser. Förebyggande sådana. Stöd till familjer med barn på glid, för att ta ett exempel.

Men det är strängt taget ett helt annat ämne än dagens dom.